News Flash:

DNA propune control judiciar pentru 60 de zile

5 Decembrie 2014
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
"Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis o scrisoare Ministerului Justitiei, in care solicita sa se modifice rapid Codul de Procedura Penala, in urma deciziei Curtii Constitutionale prin care controlul judiciar a fost declarat neconstitutional deoarece nu prevede termene pentru durata acestui control. Laura Codruta Kovesi cere sa se dea curs rapid cererilor CCR referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite. Totodata, sefa DNA inainteaza si o serie de propuneri privind modul in care ar putea fi dispus controlul judiciar asupra unor persoane.

"In opinia Directiei Nationale Anticoruptie, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani", se arata intr-un comunicat al DNA. Kovesi avertizeaza ca decizia CCR, in absenta modificarii rapide a Codului de Procedura Penala genereaza "vulnerabilitati" in cazul unor dosare aflate in curs si in care s-a dispus de catre instante masura preventiva a controlului judiciar.

"Exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal. Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala", argumenteaza DNA. In consecinta, modificarile regimului controlului judiciar ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015481 (s)