News Flash:

Doar 30% din mediul rural Vasluian este pazit pe timp de noapte.

1 Aprilie 2014
1938 Vizualizari | 0 Comentarii
La sfarsitul anului 2013, au fost inregistrate 2874 de infractiuni contra patrimoniului. Dintre care 2.065 au fost furturi si 339 din locuinte, in crestere fata de anul precedent cu 39 de infractiuni. Toate aceste se intampla deoarece mai bine de jumatate din comunele Judetului Vaslui nu au asigurata paza pe timp de noapte.

Avand in vedere evolutia fenomenului infractional din mediul rural, rezulta faptul ca specifice sunt infractiunile contra patrimoniului, care pot genera o stare de nesiguranta in randul locuitorilor. Aceasta situatie poate fi si rezultanta faptului ca paza in mediul rural nu este organizata adecvat. Intocmirea planului de paza, instruirea si controlul personalului de paza din localitatile rurale se efectueaza de catre organele locale de politie sau de structurile implicate in activitatea de paza.

 Solutiile pazei in mediul rural se stabilesc prin hotarare a CL, dupa consultarea prealabila a populatiei, in formele prevazute de lege. Plata serviciilor de paza in mediul rural, precum si procurarea de echipamente de protectie, insemne si mijloace de aparare sau utilitare, necesare bunei executari a serviciului de paza, se asigura din bugetul local. Pentru plata serviciilor de paza, consiliile locale pot institui taxe speciale, conform legii. In urma evaluarii realizate de cele opt sectii de politie rurala din judet, a reiesit ca din totalul celor 81 de comune, numai in 27 primariile au depus eforturi concrete de organizare si executare a pazei, prin personal propriu angajat si calificat (24) sau cu firme specializate (3). Celelalte au invocat lipsa fondurilor.

Potrivit celor de la Adevarul.ro: “In localitatile rurale, primarul este obligat sa ia masuri pentru a asigura paza bunurilor publice si a cetatenilor si raspunde pentru intocmirea planului de paza a comunei”, a declarat comisarul sef Mihai Carp, seful IPJ Vaslui, in cadrul sedintei de ieri a Colegiului Prefectural. Acesta a mai cerut si informarea scrisa a tuturor primariilor care nu au asigurata nicio forma de paza comunala, atat cu privire la situatia operativa inregistrata pe raza localitatii, cat si cu privire la masurile legale de sanctionare care pot fi luate impotriva factorilor de decizie


Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040881 (s)