sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Documentele lui Einstein nestiute pana acum: unde au fost publicate manuscrisele

Distribuie:

Publicat:

O serie de 110 manuscrise ale lui Albert Einstein, multe din ele necunoscute de public, au fost dezvaluite de Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Lotul de documente cuprinde lucrari stiintifice ale castigatorului de Premiu Nobel care pana acum nu fusesera publicate. Ele ar fi „caracteristice mintii sale creative”, dupa cum a spus profesorul si directorul academic de arhive Hanoch Gutfreund, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Acest lot a fost achizitionat de Crown-Goodman Family Foundation de la un colectionar privat din North Carolina, Statele Unite ale Americii.

 „A umplut pagini intregi cu calcule matematice, care erau fie pregatirea unui articol uimitor, fie schite ale ideilor sale ce pregateau teoria intregului”, a subliniat Gutfreund.

Printre manuscrise se numara si patru scrisori trimise de Einstein inginerului elvetian Michele Besso, caruia i-a prezentat ideea sa cu privire la absorbtia si emisia de lumina in cazul atomilor (idee care a stat, de altfel, la baza dezvoltarii tehnologiei laser). Intr-una din ele, Einstein chiar i se confeseaza, spunand ca dupa 50 de ani de munca, nu intelege natura cuantica a luminii.

Mai mult, in documente s-au regasit si scrisori care arata perspectiva lui Einstein, in calitate de evreu crescut in Germania, asupra climatului politic al Europei din acea perioada. Intr-o scrisoare din 1935 adresata fiului sau, Hans Albert, el isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea popularitatii partidului nazist in Germania: „Chiar si in Germania lucrurile incep incet sa se schimbe. Sa speram pur si simplu ca nu vom avea un razboi european mai intai”.

Lotul de documente se alatura acum colectiei de peste 80.000 de obiecte din Arhivele Albert Einstein, printre care se numara medalii, diplome si fotografii. „Noi, cei de la Universitatea Ebraica, suntem mandri sa servim drept casa eterna a mostenirii intelectuale a lui Albert Einstein, asa cum a fost si dorinta lui”, a mai adaugat profesorul Gutfreund.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img