miercuri, 24 aprilie, 2024

Doi afaceriști au dat un tun de 120 de milioane de lei: DNA i-a trimis în judecată

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DNA au trimis în judecată doi administratori ai unor societăţi comerciale, acuzaţi că au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproape 120 de milioane de lei.

Potrivit DNA, cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat; asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

DNA susţine că, în perioada 2008 – 2010, cei doi inculpaţi au oferit ajutor unui alt om de afaceri, astfel încât acesta să obţină pe nedrept sume importante de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi compensări datorate bugetului de stat, prin stabilirea cu rea-credinţă a taxelor firmelor pe care le administrau şi prin mărirea artificială a TVA deductibilă ce a generat TVA de recuperat în baza unor tranzacţii comerciale succesive fără scop economic.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi facilitat omului de afaceri obţinerea în mod nelegal a sumei totale de 119.068.087 lei (din care 114.710.199 lei cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat şi 4.357.888 lei compensări datorate bugetului general consolidat).

ANAF a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 224.926.412 lei, la care urmează să se calculeze şi obligaţiile fiscale accesorii.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri imobile şi pe conturi bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu omul de afaceri şi cu un alt administrator de firmă.

În prezenţa avocaţilor, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

* 5 ani închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în cazul omului de afaceri;

* 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul celeilalte persoane.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu prima dintre cele două persoane a vizat şi comiterea, suplimentar stării de fapt anterior prezentată, a unei infracţiuni de evaziune fiscală prin care s-a cauzat un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum total de 43.551.156 lei reprezentând impozit pe profit aferent profit diminuat nelegal; a unei infracţiuni de spălare a banilor ce a avut ca obiect suma de 36.644.325 lei ca parte din suma totală de 119.068.087 lei, ce a provenit din rambursările ilegale de TVA.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img