News Flash:

Doi afaceristi huseni sunt acuzati de spalare de bani

16 Noiembrie 2016
5471 Vizualizari | 0 Comentarii
Doi oameni de afaceri din Husi, Gentimir Alexandru, administratorul SC Tagent Impex SRL si Tataru Nicolae, cel care detine SC Genew Impex SRL, impreuna cu alte doua persoane din Iasi si Bucuresti sunt acuzati de procurorii DIICOT Iasi, de crearea unui grup infractional prin care spalau sume enorme de bani.

Potrivit anchetatorilor, afaceristii huseni demarau o serie de operatiuni de tranzit cu import de legume si fructe prin camioanele care tranzitau frontiera de est si care se pare ca erau ticsite cu tigari de contrabanda, marfa care avea sa-si urmeze circuitul si sa aduca acestora beneficii gratuite.

Exportatori si importatori fantoma, societati care se abat de la plata taxelor si impozitelor, dar de care s-au putut folosi foarte usor sa spele cantitati enorme de bani.

Firmele husenilor obisnuiau sa importe fructe dar si produse agroalimentare din Republica Moldova, din state membre UE dar si de la cetateni producatori din tara. Documentele cu care marfa intra in tara aveau inscrise sume modice pentru ca societatile in cauza sa nu plateasca maximul taxelor vamale si taxei pe valoarea adaugata, ca mai apoi, pretul sa fie adus la realitate prin interventia unei alte societati fantoma din tara.

Dupa ce le importau definitiv, societatile Tagent si Genew, vindeau marfa in tara pe sume triple fata de pretul real ori o exportau in Rusia.

Convingerea prourorilor este ca Gentimir si Tataru aveau mere doar pe hartie si ca introduceau cantitati enorme de tigari de contrabanda in tirurile care se prezentau la frontiera.
 
O alta hiba a afaceristului Gentimir sesizata de procurori este faptul ca acesta s-a afiliat cu o firma din Constanta si importa butasi de vie din Moldova. Aveau sa scoata la vanzare 200.000 de butasi cu 0,80 de dolari, pret fara TVA.
Un caz concret il incrimineaza pe Gentimir deoarece avea sa declare ca importa mere prin Vama Iasi insa, depistat la un control in trafic, soferul unuia dintre camioanele sale a fost prins de fapt cu peste 100.000 de butasi de vita de vie, iar cel de-al doilea cu peste 300.000 de pachete de tigari Plugaru.

Peste un milion de euro este prejudiciul cauzat bugetului de stat de catre cei doi afaceristi huseni.
Tribunalul Vaslui instrumenteaza dosarul in care barbatii sunt acuzati de constituirea unui grup infractional, folosirea de acte false, evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani.

gentimir alexandru tataru nicolae
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1024 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047951 (s)