vineri, 26 aprilie, 2024

Doi corifei pe scena Filarmonicii “George Enescu”: dirijorul Christian Badea şi pianista Elisabeth Leonskaja

Distribuie:

Publicat:

Maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" revine la pupitrul orchestrei în concertele din 17 şi 18 noiembrie, care vor avea loc la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Programul celor două seri cuprinde o lucrare pe cât de puţin cunoscută publicului, pe atât de fascinantă pentru prospeţimea şi vigoarea ideilor muzicale: Simfonia de tinereţe nr. 4 de George Enescu. Ea va fi urmată de una dintre cele mai iubite pagini din literatura concertantă pentru pian, monumentalul Concert în la minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg, a cărui solistă este magistrala pianistă Elisabeth Leonskaja.

Ateneul Român
Joi, 17 noiembrie 2022, ora 19
Vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu
Dirijor
CHRISTIAN BADEA
Solistă
ELISABETH LEONSKAJA
Program
George Enescu
Simfonia de tinereţe nr. 4, în mi bemol major
Edvard Grieg
Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16

Mai multe informaţii despre acest concert pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 100 lei
Categoria II: 110 lei
Categoria III: 120 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marţi – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea "Calendar".

Christian Badea

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renee Fleming.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu "Andrea Chenier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro ColĂłn din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internaţional "George Enescu", a condus, în 2019, Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediţia din 2021 a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhauser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

Elisabeth Leonskaja
Născută la Tbilisi, în Georgia, într-o familie rusă, a fost considerată copil-minune şi a concertat pentru prima dată la vârsta de 11 ani. Talentul său excepţional i-a deschis porţile Conservatorului din Moscova. În timpul studiilor, a obţinut premii la concursurile internaţionale de prestigiu printre care Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta. Muziciana s-a format sub îndrumarea lui Sviatoslav Richter, colaborarea cu maestrul contribuind în mod decisiv la dezvoltarea carierei sale. Recunoscându-i talentul de excepţie, marele pianist a invitat-o pe tânăra solistă să cânte împreună cu el în duet. Colaborarea pe scenă şi prietenia personală dintre Sviatoslav Richter şi Elisabeth Leonskaja a durat până la dispariţia maestrului, în 1997. În 1978, pianista a părăsit Uniunea Sovietică şi s-a stabilit la Viena.

Interpretarea sa remarcabilă de la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a reprezentat debutul carierei sale concertistice în ţările occidentale. Elisabeth Leonskaja a concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume.

Numeroasele sale înregistrări au fost distinse adesea cu premii, cum ar fi Caecilia Prize pentru discul cu sonatele de pian de Brahms sau Diapason d'Or pentru înregistrarea lucrărilor de Liszt. Alte discuri importante includ concertele pentru pian de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra sub conducerea lui Kurt Masur, concertele pentru pian de Chopin cu Czech Philharmonic Orchestra şi Vladimir Askenazy şi concertele pentru pian de Şostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra.

În Austria, a doua sa patrie, meritele excepţionale ale pianistei au fost recunoscute prin acordarea unor importante distincţii: Elisabeth Leonskaja este Membru de onoare la Konzerthaus din Viena şi în 2006 i-a fost decernată distincţia Austrian Cross of Honor, First Class pentru serviciile deosebite aduse vieţii culturale, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie de acest fel din Austria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img