miercuri, 24 aprilie, 2024

Doi ofertanti se lupta pentru constructia interconectorului de gaze intre Bulgaria si Grecia

Distribuie:

Publicat:

Un consorţiu format din trei firme (două companii de construcţii din Bulgaria şi firma italiană BonattiS.p.A.) precum şi societatea J&P AVAX din Grecia au prezentat oferte pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, începând din 2020, a anunţat marţi compania ICGB, care se ocupă de supervizarea acestui proiect, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

ICGB a precizat că următorul pas va consta în evaluarea propunerilor, urmând ca o decizie finală cu privire la contractorul selecţionat să fie luată în luna mai astfel încât lucrările de construcţie să înceapă în luna iunie.

Separat, Comisia Europeană a anunţat marţi că intenţionează să investească 33 milioane de euro în interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia. Acest proiect face parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează sa fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

"Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid şi spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 de miliarde de euro reprezentând fonduri UE", a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

În faza iniţială, 11 companii din Bulgaria şi străinătate au depus oferte iniţiale pentru construcţia interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia, un contract în valoare de 145 de milioane de euro. Din cele 11 companii, în luna februarie a acestui an au fost selecţionate doar cinci companii şi consorţii pe lista scurtă, iar din acestea doar două au depus oferte până la termenul limită stabilit de entitatea contractantă.

La începutul acestui an, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, declara că lucrările de construcţie la interconectorul de gaze IGB ar urma să înceapă în două-trei luni, iar conducta va fi terminată şi dată în folosinţă în a doua jumătate a anului 2020. Oficialul citat a subliniat că, după finalizarea Coridorului sudic de gaze şi a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Bulgaria va putea să primească un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan.

Bulgaria a semnat un contract cu SOCAR, compania energetică de stat din Azerbaidjan, pentru a importa un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II.

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

La finele anului 2016, a fost pusă în funcţiune prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria. Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img