sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Doina Badea, un destin cumplit. A murit la cutremurul din 1977 cu toata familia

Distribuie:

Publicat:

Marea noastra cantareata Doina Badea era in culmea carierei sale si avea o familie fericita cand totul s-a sfarsit. Pe 4 martie 1977, avea 37 de ani, iar marele cutremur a ucis-o impreuna cu sotul si cei doi baieti ai lor. A fost identificata dupa verigheta. Pe 6 ianuarie ar fi implinit 78 de ani.

Doina Badea a fost vocea cea mai mare, cea mai profunda si puternica a Romaniei, spun deopotriva specialistii, colegii si cei care au ascultat-o.

”Nu semana cu nimeni si nimeni nu va putea sa o imite, fiindca Doina Badea a fost o aparitie singulara, careia pana si cei indiferenti ii recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbarcea.

Doina Badea a murit la cutremurul din 1977

In 1977, Doina Badea era o artista consacrata, supranumita „Edith Piaf a Romaniei”, datorita vocii magnetice, cu inflexiuni grave. Dupa o mare deceptie sentimentala, il intalnise pe Traian Zmeu, un barbat care o iubea cu patima pe artista.

Tineri, frumosi si artisti, cei doi au fost rasplatiti de Dumnezeu cu doi baieti: Bogdan-Traian si Andrei-Claudiu. In 1977, inceputul de primavara ii prinsesera pe cei patru in casa noua: un apartament spatios, elegant, situat in blocul Barului Continental, in spatele Casei Sutu. Il primise Doina Badea prin repartizare, dupa ce invocase ca nu avea unde sa stea cu doi copii mici si ca il merita, cu sute de spectacole la activ in teatrele muzicale si de revista din tara. Si avea vecini de seama: pe Toma Caragiu, care locuia in blocul din fata.
Doina Badea a fost recunoscuta dupa verigheta

55 de secunde, atat cat a durat cutremurul din 4 martie 1977, au fost suficiente pentru ca 33 de cladiri sa se prabuseasca in Capitala. Printre ele, si Blocul Continental, in care locuia Doina Badea. Cladirea s-a prabusit peste cea din fata, provocand caderea scarilor in blocul lui Caragiu. Mana artistei a fost recunoscuta printre daramaturi dupa verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a gasit vreodata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img