vineri, 26 aprilie, 2024

Dolarul a atins MAXIMUL istoric de 4,3 lei la casele de schimb si de 4,22 lei la cursul oficial

Distribuie:

Publicat:

La casele de schimb valutar ale mai multor banci comerciale, dolarul american a fost afisat in premiera cu 4,3 lei la vanzare, dupa ce miercuri Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,22 lei/dolar, nivel maxim istoric in raport cu moneda romaneasca.

Analistii pietei valutare spun ca leul s-a depreciat pe fondul unei tendinte regionale de inrautatirea perceptiei fata de activele emergente. Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a intrat intr-un coridor de apreciere deschis dupa victoria lui Donald Trump in alegerile din SUA, cotatia urcand de la 4,18 la 4,22 lei.

Pentru consumatorii din Romania, evolutia dolarului este relevanta datorita faptului ca importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburantii sau bumbacul – sunt platite in valuta americana. Aprecierea acesteia va duce inevitabil la scumpirea marfurilor importate din afara UE.

La randul sau, moneda euro a atins un maxim al ultimelor patru luni si jumatate, BNR afisand miercuri un curs de referinta de 4,52 lei. De asemenea, francul elvetian a urcat usor, pana la cotatia-referinta de 4,2071 lei/CHF. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img