joi, 28 martie, 2024

DOLIU in lumea fotbalului romanesc! Un jucator legendar din Romania s-a stins din viata – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sportul romanesc este in doliu dupa ce Iuliu Ienei, unul dintre cei mai mari fotbalisti care au evoluat la FC Brasov, s-a stins din viata, in aceasta dimineata, la varsta de 80 de ani.

Iuliu Ienei s-a nascut pe 23 decembrie 1939 la Campia Turzii. Ajuns la Brasov la inceputul anilor ’60, in vara lui 1962 mai exact, Iuliu Jenei a devenit indispensabil pentru echipa brasoveana in urmatorul deceniu si jumatate. Fundas central puternic, cu interventii precise, a adunat pentru FC Brasov la nivelul primei ligi exact 303 meciuri. S-a retras dupa ce Steagu’ a retrogradat in Divizia B, in sezonul 1974/75, fiind la momentul respectiv jucatorul cu cele mai multe meciuri in tricoul „stegar”. A detinut acest statut pana in 1980, cand a fost intrecut de Nicolae Pescaru, cu 311 meciuri.

Primul jucator din istoria clubului care a atins cota „300” in Liga 1, detinand acest record pana in 1981 cand a fost doborat de alt legendar jucator, Nicolae Pescaru. De altfel, Jenei si Pescaru sunt singurii „stegari” care au jucat 300 de meciuri in prima liga sub galben-negru. Ramane la club dupa retrogradarea din 1968, iar la revenirea in prima liga este, la cei peste 30 de ani ai sai, unul dintre stalpii de otel ai defensivei care avea sa fie cea mai buna din tara timp de 4 sezoane consecutive, intre 1970-1974.

Cele patru meciuri jucate pentru Steagu’ in Cupa Balcanica si cele opt din Cupa UEFA (a participat la toate cele trei campanii europene dinainte de ’90) ii aduc un total de 315 meciuri jucate pentru Brasov. In 1970 ajunge in semifinalele Cupei Romaniei, jucand patru meciuri in acea campanie stopata de Dinamo Bucuresti. Restul meciurilor din Cupa Romaniei sunt necunoscute deocamdata, dar avem un total provizoriu care zice asa: in cei 13 ani petrecuti la Brasov, Iuliu Jenei a evoluat in 319 meciuri pentru „stegari”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img