vineri, 29 martie, 2024

DOLIU in lumea literara din Romania

Distribuie:

Publicat:

Marele scriitor si gazetar mehedintean Valeriu Armeanu a murit.

Lumea literara din Mehedinti si presa este in doliu! La 69 de ani, scriitorul si gazetarul Valeriu Armeanu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a murit, duminica dupa-amiaza.

Valeriu Armeanu s-a nascut pe 23 mai 1946, in comuna Giroc, judetul Timis si este fiul lui Armeanu Gavrila si Eugenia. Autor al mai multor volume de proza si poezie, Valeriu Armeanu este celebru si pentru pamfletele aparute in presa locala postdecembrista.

Atat de spumoase erau articolele sale incat atunci cand intr-un ziar aparea un material sub semnatura sa toate numerele se epuizau in cateva ore de la chioscuri. Valeriu Armeanu taxa foarte aspru diletantismul, minciuna si grosolania, spunea in fata ceea ce gandea, fara ocolisuri.

“Draga, Robert, lumea celor care scriu a inceput sa devina o lume din ce in ce mai urata, chiar hidoasa. Uneori, oameni cu o opera subtirica, ma refer ca valoare, au drept de veto asupra unui destin literar pe care il frang dintr-un moft. Niste moftangii, ar spune Caragiale, dar ei, acesti moftangii se trag unii pe altii in tot felul de functii, de unde dicteaza a cui capra trebuie sa moara. Mi-e sila. Am o lehamite provensala, poate singura stare care ma face sa ma simt un provincial incurabil”, spunea Valeriu Armeanu intr-un interviu acordat lui Robert Serban.

Cu talentul sau a reusit sa-i smulga admiratia lui Adrian Paunescu, care i-a fost alaturi de-a lungul vietii.

“Dintre poetii de azi, Valeriu Armeanu a publicat citeva carti, dovedind ca este un poet cu o mare constiintade sine,chiar daca are o restrinsa opera scrisa, in comparatie cu altii care rup rafturile librariilor cu ceea ce au tiparit. Cum spuneam, Valeriu Armeanu a publicat citeva carti, dar lipsa lor de ecou m-a consternat. Ma refer la presa literara, unde Armeanu a avut loc putin, ca prea erau ocupate „persoanele” cu noile formule ale gastilor literare. Acesta sa fie obolul pe care acest poet l-a platit pentru ca a trait la un capat de tara? Sau, pur si simplu, „elitele” au trecut pe linga opera sa pentru ca Armeanu traieste demn in orasul sau de la Dunare, refuzind, probabil, sa intre in simbria vreunei gasti de pe Dimbovita. Deocamdata, noi propunem un mare poet: Valeriu Armeanu” (Adrian Paunescu, 17 aprilie 1977).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img