vineri, 19 aprilie, 2024

DOLIU in lumea literaturii! O cunoscuta scriitoare a MURIT

Distribuie:

Publicat:

Actrita si romanciera franceza Anne Wiazemsky, nepoata scriitorului François Mauriac si fosta sotie a regizorului JeanLuc Godard, a decedat joi, la varsta de 70 de ani, rapusa de cancer, au declarat surse apropiate familiei, informeaza AFP, potrivit Agerpres. 
“Anne a decedat in aceasta dimineata. Era foarte bolnava”, a anuntat fratele sau, Pierre pentru AFP. Moartea sa a fost confirmata de reprezentantii editurii Gallimard. Bolnava de cancer, prozatoarea era internata de o luna intr-un spital parizian. Si-a facut debutul in cinema la varsta de 20 de ani, in filmul “Au Hasard Balthazar”, in regia lui Robert Bresson. Un an mai tarziu s-a casatorit cu regizorul Jean-Luc Godard, parintele Noului Val Francez, caruia i-a fost sotie timp de 17 ani.  Anne Wiazemsky a participat, in luna mai, la cea mai recenta editie a Festivalului de la Cannes, cu ocazia prezentarii filmului “Redoutable” in regia lui Michel Hazanavicius, care are la baza un scenariu inspirat din cartea acesteia, “Un an apres”. 

A jucat in mai multe filme regizate de Godard, printre care “La Chinoise” (1967), dar si in “Teorema” (1968) lui Pier Paolo Pasolini. Cele mai multe dintre romanele sale sunt de inspiratie autobiografica. A primit in 1998 Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pentru “Une poignée de gens”, o carte despre originile sale rusesti.  Ultimul roman al sau, “Un saint homme”, a aparut la inceputul acestui an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img