vineri, 29 martie, 2024

Doliu in lumea muzicii. O cunoscuta cantareata a decedat

Distribuie:

Publicat:

Supranumită „Regina music-hallului francez”, actriţa Suzy Delair, care a dominat scenele spectacolelor pariziene din anii ’40 şi ’50, a murit în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 102 ani. Celebra actriță și cântăreață, pe numele său adevărat, Suzanne Delaire, locuia de mai mulţi ani într-un azil pentru bătrâni. Unul dintre ultimele sale roluri a fost Germaine Pivert, soţia personajului interpretat de Louis de Funes în filmul „Les aventures de Rabbi Jacob” (1973).

Descoperită de cineastul Henri-Georges Clouzot, cu care a avut o relaţie timp de zece ani, Suzy Delair a jucat cel mai important rol al ei în anul 1947 în filmul „Quai des orfevres”, în care a interpretat o vedetă de music-hall. În 1942, a făcut parte din grupul de actori şi actriţe din Franţa invitaţi de Germania hitleristă să viziteze studiouri cinematografice din Munchen şi Berlin. Acea vizită i-a adus după eliberarea Franţei de trupele naziste o suspendare de trei luni din partea Comitetului de epurare.

După ce a jucat în 1960 în filmul „Regates de San Francisco”, regizat de Claude Autant-Lara, a fost distribuită, doi ani mai târziu, în Italia, în celebrul lungmetraj „Rocco şi fraţii săi”, de Luchino Visconti, alături de Alain Delon. Artista a putut fi admirată apoi în „Du mouron pour les petits oiseaux”, de Marcel Carne, şi în „Les aventures de Rabbi Jacob”, de Gerard Oury. Cunoscută şi pentru cântecele sale, Suzy Delair a înregistrat în 2012 un album „best of”, lansat în colecţia Marianne Melody.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img