sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Doliu in lumea politica! A murit fostul primar al Bucurestiului

Distribuie:

Publicat:

Doliu in lumea politica!  A murit Constantin Olteanu, general-colonel, fost Ministru al Apararii Nationale si Primar general al Capitalei. Politicianul s-a stins din viata luni noapte (30 aprilie). Acesta a detinut si alte importante functii in aparatul de partid si de stat pana in decembrie 1989. 

Constantin Olteanu a murit la varsta de 89 de ani. El a fost doctor in istorie si autor al unor lucrari importante in domeniul istoriei militare. Constantin Olteanu ar fi implinit 90 de ani pe 5 iulie. 

Constantin Olteanu a fost un politician comunist si general roman, care a indeplinit functia de ministru al Apararii Nationale, in perioada 1980-1985. La caderea regimului comunist, acesta a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.

S-a nascut la 5 iulie 1928, in comuna Vulcana-Pandele, din judetul Dambovita.  Constantin Olteanu a absolvit Scoala de Ofiteri Politici de la Ineu la data de 30 decembrie 1949, cu gradul de locotenent.

 

A absolvit in anul 1956 cu “Diploma de merit” Academia Militara Politica din Bucuresti, iar in 1959 a obtinut licenta in istorie in urma absolvirii Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, potrivit wikipedia.org. Constantin Olteanu a obtinut titlul stiintific de doctor in stiinte istorice in anul 1964. Constantin Olteanu a parcurs pe rand treptele ierarhiei militare, desfasurand o ampla activitate didactica si de instructie.

In anul 1971 avea gradul de general-maior. In anii ’70, generalul Olteanu s-a ocupat de epurarea armatei romane de ofiterii cu studii in URSS, indiferent daca acestia erau sau nu recrutati de catre KGB. Aceasta operatiune s-a desfasurat treptat si a fost un “proces delicat”, cand militari cu importante functii de comanda si decizie, dar cu studii la Moscova au trebuit scosi de la comanda unitatilor combatante, fara a le provoca o reactie de fronda, dar si fara a irita Moscova. In anul 1979, Constantin Olteanu a fost numit sef al Statului Major Central al Garzilor Patriotice si, in acelasi timp, si consilier militar al lui Nicolae Ceausescu.

In anul 1985 a fost numit in functia de prim-secretar si Primar General al Bucurestiului, pe care a indeplinit-o pana in 1988.  Printre obiectivele realizate in mandatul sau de primar, Olteanu mentioneaza modernizarea raului Dambovita, continuarea lucrarilor la metrou, constructia de locuinte si prelungirea Bulevardului Victoria Socialismului pana la Soseaua Mihai Bravu. Apoi, din mai 1988 si pana in decembrie 1989, a fost secretar al CC al PCR, initial pentru propaganda si presa (20 mai 1988-octombrie 1989), apoi pentru relatii externe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img