News Flash:

Doliu in lumea scriitorilor din Romania

28 Mai 2015
1830 Vizualizari | 0 Comentarii
Prozatorul, dramaturgul si ziaristul Mircea Cavadia, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania s-a stins, miercuri, din viata.

Mircea Cavadia s-a nascut la data de 6 octombrie 1950, in comuna Voineasa, judetul Valcea. A locuit la Braila pana in 1989, intrand de tanar in lumea literara de acolo, crescand sub indrumarea academicianului Fanus Neagu, acesta fiindu-i mentor.

Mircea Cavadia a publicat curent proza in mai toate publicatiile literare din tara si a obtinut peste 100 de premii la diverse festivaluri si concursuri de literatura.

In 1989 s-a mutat cu familia la Resita, iar un an mai tarziu, editura Cartea Romaneasca din Bucuresti, editura Uniunii Scriitorilor din Romania ii tipareste, dupa noua ani de la depunerea manuscrisului, volumul de proza scurta "Vulpea". Cartea este recenzata elogios in Romania Literara, Caiete Critice, Luceafarul, Literatorul si Meridianul Timisoara, de catre personalitati de varf ale criticii romanesti: Eugen Simion, Andrei Grigor, Lucian Chisu, Adrian Dinu Rachieru.

In ultimii 20 de ani, Mircea Cavadia a tiparit 11 carti de proza si teatru, majoritatea fiind recompensate cu premii nationale.

Uniunea Scriitorilor din Romania i-a conferit premiul pentru dramaturgie, in 2001, pentru volumul de teatru "Pamant de flori, trilogia tranzitiei", cuprinzand piesele: "Pasari fara cer", "In slujba poporului" si "Tara, viitor de aur are!"

Intre anii 1993-2002, i s-a montat, pe scena Teatrului G.A. Petculescu din Resita, trei piese de teatru si i s-a jucat o a patra piesa in Serbia.

In 2009, criticul Ionel Bota, tipareste la editura Marineasa din Timisoara, volumul de eseuri critice "Proza lui Mircea Cavadia", in care analizeaza cinci carti, volumele de proza scurta, 'Vulpea' si 'Sarpele gol' si romanele 'Alinierea planetelor', 'Privighetoarea arsa' si 'Gaura de vierme'.

Mircea Cavadia a fost prezent in multe antologii literale, dictionare si enciclopedii, membru si presedinte de juriu la concursul de proza, epigrame si teatru. Are sub tipar volumul de proza scurta "Zile de libertate".

Din anul 2010, Mircea Cavadia este Cetatean de Onoare al judetului Caras-Severin.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036069 (s)