vineri, 19 aprilie, 2024

DOLIU in Romania! Un mare istoric si academician a murit

Distribuie:

Publicat:

Serban Papacostea a murit. Istoricul si academicianul Serban Papacostea a murit vineri, la 89 de ani. De numele lui se leaga unele dintre cele mai importante sitenteze de istorie medievala romaneasca. Nascut la 25 iunie 1928 in Bucuresti, Serban Papacosetea a fost istoric de seama si membru titular al Academiei Romane.Din 1995 este membru al Academiei Ligure de Stiinte si Litere din Genova.

El a fost fiul juristului Petru Papacostea, care era un descendent al familiei de origine macedo-romana Gusu Papacostea, intemeietorul primei scoli romanesti din Macedonia.

A urmat cursurile liceului „Dimitrie Cantemir“ din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1946. A absolvit, in anul 1950, Facultatea de Istorie si Geografie din Bucuresti. In anul 1968 a obtinut titlul de doctor in istorie, cu teza „Oltenia sub austrieci (1718-1739)“, premiata, trei ani mai tarziu, de Academia Romana. 

Vezi si: Doliu in politica din Romania! Un cunoscut politician a murit! Vestea a venit ca un trasnet pentru cunoscuti 

Intre anii 1990 si 2001 a fost directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucuresti. Din 1990, este membru corespondent al Academiei Romane.

In perioada comunista a fost deportat intr-un lagar de munca fortata la Canalul Dunare-Marea Neagra. Este var cu scriitorul Vintila Horia, scrie historia.ro.

I-a cunoscut indeaproape pe cei care au scris trecutul Romaniei, dar si pe cei care l-au construit. De la maresalul care a decis soarta tarii in Primul Razboi Mondial, pana la liderul care a decis, pentru un timp, soarta lumii in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. A fost copilul politicii interbelice romanesti si alintatul politicienilor. Dar istoria nu e mereu dreapta cu cei care o scriu, iar Serban Papacostea a cazut, din bratele boemei de-acum un secol, in bratele comunistilor care au pus stapanire pe destinul sau. A salvat amintirile, cateva fotografii si acest minunat cliseu lingvistic:„Noi, averescanii“. De asemenea l-a cunoscut pe Hitler, dar si pe liderii comunisti romani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img