joi, 18 aprilie, 2024

DOLIU! Regizorul Radu Gabrea a murit

Distribuie:

Publicat:

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la varsta de 79 de ani, a declarat pentru Agerpres sotia artistului, actrita Victoria Cocias.

Regizorul Radu Gabrea s-a nascut la 20 iunie 1937, la Bucuresti. A absolvit Institutul de Constructii Bucuresti (1960) si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (1968). A semnat filme precum “Dincolo de nisipuri” (1974), “Nu te teme, Iacob!” (1982), “Calatoria lui Gruber” (2009), “Manusi Rosii (2010), “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013).

A fost primul presedinte al Oficiului National al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, infiintat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei. A detinut functia pana in anul 1999. Este membru fondator al Fundatiei “Filmul romanesc”. In 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Radu Gabrea a urmat si a absolvit cursurile Institutului de Constructii Bucuresti, in 1960. A participat, ca student, la miscarile din 1956, a fost arestat in acelasi an, achitat, si eliberat in 1957. A absolvit in 1968 cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucuresti, sectia regie film.

Radu Gabrea a debutat in 1969, cu filmul de lung metraj ”Prea mic pentru un rãzboi atat de mare”, dupa un scenariu de D.R. Popescu, film care a fost premiat la Locarno in 1970 si prezentat la Festivalurile de la Avignon, Mannheim, Quinzaine des Realisateurs, in 1971.

Radu Gabrea este realizatorul primului serial TV din Romania, ”Urmarirea”, in 1970, iar cu „Dincolo de nisipuri” din 1973 (ecranizare a romanului “Ingerul a strigat de Fanus Neagu), devine unul dintre cineastii incomozi pentru regimul Ceausescu. Filmul a fost oprit de Nicolae Ceausescu personal, modificat de cenzura, in principal in banda sonora. Dupa acest episod, Radu Gabrea s-a stabilit in Germania, tara de origine a mamei sale. Pelicula a fost selectata la sectiunea Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes.

Premiera filmului “Nu te teme Iacob”, adaptare libera a nuvelei “O faclie de Paste”, de I.L. Caragiale”, a avut loc in 1981 si a primit aprecieri la Berlin. In 1984, Radu Gabrea a realizat lungmetrajul de fictiune “Un barbat ca Eva”, film inspirit din viata regizorului german Rainer Werner Fassbinder.

In anii exilului va regiza documentare si filme de televiziune. Lucrarea sa de doctorat, pe care a sustinut-o la Universitatea Louvain-la-Neuve, Belgia, are titlul “Werner Herzog si mistica renana”.

Radu Gabrea va reveni pe ecranele din Romania in 1994, cu filmul “Rosenemil – O tragica iubire”, o coproductie Romania, Franta, Germania, ecranizare a unui roman de Georg Hermann. La casting a cunoscut-o pe Victoria Cocias, viitoarea lui sotie.

In 2008, Radu Gabrea va realiza “Cocosul decapitate”, o coproductie Romania, Austria, Germania, Ungaria. Filmul a fost prezentat in premiera absoluta la TIFF 2007.

Urmatorul film, “Calatoria lui Gruber”, pe un scenario de  Alexandru Baciu si Razvan Radulescu, cu: Florin Piersic Jr., Claudiu Bleont, Udo Schenk, Razvan Vasilescu, Marcel Iures, Alexandru Bindea in rolurile principale.
Intr-un interviu din 2009, pe care regizorul i l-a acordat criticului de film Alex. Leo Serban, acesta spunea despre “Calatoria lui Gruber”: “Ca regizor in formare, modelul meu a fost Andrej Wajda. <Cenusa si diamant> a ramas si azi reperul meu esential in istoria filmului. De aici interesul meu pentru legatura intre individ si istorie in toate, repet, in aproape toate filmele mele. De aici si interesul meu pentru o perioada a istoriei Romaniei, pentru adevaruri ascunse si sistematic deformate. Pogromul de la Iasi este un model exemplar al acestui caz”.

Cea mai recenta realizare a sa este documentarul ”Impãrãteasa rosie. Viata si aventurile Anei Pauker”, finalizat in 2016.

Radu Gabrea a fost indragostit de meseria de regizor, asa cum Victoria Cocias, spunea el, era a teatrului. “In momentul in care eu as sti ca nu as mai putea sa fac film deloc, atunci timpul ar deveni un adversar”, marturisea cineastul intr-un interviu din 2014.

“Sunt linistit in privinta felului in care timpul va aprecia filmele mele”, spunea, in 2015, Radu Gabrea.

Radu Gabrea a fost primul presedinte al Oficiului National al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, infiintat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei. A detinut functia pana in anul 1999. A fost membru fondator al Fundatiei “Filmul romanesc”.

Pe 24 februarie 2011, Radu Gabrea a fost decorat cu Ordinul Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania pentru meritele sale deosebite in relatiile culturale germano-romane si, in special, pentru contributia sa artistica la intelegerea istoriei germano-romane. „Prin intermediul filmelor ati contribuit la depasirea si asumarea trecutului de catre noi toti“, a declarat ambasadorul german Andreas von Mettenheim.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img