marți, 16 aprilie, 2024

Donaţia “acad. Ştefan Ştefănescu” Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc

Distribuie:

Publicat:

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" a obţinut o nouă donaţie de carte pentru Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Biblioteca personală a academicianului Ştefan Ştefănescu (1929-2018), formată din câteva mii de cărţi de istorie şi de civilizaţie, manuscrise, obiecte personale şi fotografii, se alătură fondurilor constituite la nivelul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc.

Donaţia "acad. Ştefan Ştefănescu" a fost obţinută prin bunăvoinţa doamnei Lelia Oprea, fiica academicianului Ştefan Ştefănescu. Originea oltenească a lui Ştefan Ştefănescu, precum şi convingerea doamnei Lelia Oprea că Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" este cel mai bun depozitar al memoriei scrise lăsate de marele istoric român au pecetluit soarta celor câteva mii de cărţi de istorie.

"De ce am ales Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova pentru a dona biblioteca personală a tatălui meu, acad. Ştefan Ştefănescu? Nu a fost o alegere întâmplătoare, ci a venit în mod firesc, deoarece tata s-a născut pe acele meleaguri, în Goicea Mică, judeţul Dolj. Nu şi-a uitat niciodată originile şi a fost călăuzit în permanenţă de Dorul de Obârşii. Deşi n-a mai apucat sa-şi exprime clar dorinţa în privinţa locului spre care-şi va direcţiona fondul de carte, manuscrise şi documente, sunt convinsă că ar alege Craiova, ar alege Biblioteca Aman, pentru ca – prin cărţile sale, care i-au fost atât de dragi – să fie permanent alături de olteni, alături de oameni care împărtăşesc aceleaşi valori şi preocupări pentru păstrarea şi promovarea Cărţii. Ar alege negreşit locul în care se simte Acasă. Aflând că Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" a primit de-a lungul vremii în spaţiile sale donaţii vaste, de la oameni de valoare ai timpului si a devenit una dintre cele mai importante instituţii de cultură din ţară, un veritabil leagăn pentru carte şi cultură, care îşi sporeşte permanent zestrea culturală graţie oamenilor implicaţi cu tot sufletul în acest demers, consider că – prin această donaţie – cinstesc cu recunoştinţă memoria tatălui meu, academicianul Ştefan Ştefănescu", spune Lelia Oprea.

Ştefan Ştefănescu (24 mai 1929-29 decembrie 2018) a urmat cursurile primare în comuna natală, Goicea Mică din judeţul Dolj. A absolvit Colegiul Naţional Militar "Nicolae Filipescu" de la Mănăstirea Dealu, iar apoi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1948-1952). În 1957 a devenit doctor în istorie. S-a specializat în istoria medievală (bizantinologie şi studiul slavilor de sud) la Universitatea "M.V. Lomonosov" din Moscova (1954-1957), Ecole Nationale des Chartes, Ecole Pratique des Hautes Etudes, College de France şi la Sorbona.

"Întregim colecţiile dedicate zonei de Istorie şi Istorie a Cărţii din cadrul muzeului cu o nouă şi importantă donaţie de carte. Prin îngăduinţa doamnei Lelia Oprea, fiica academicianului Ştefan Ştefănescu, biblioteca personală a marelui istoric, profesor şi cercetător a intrat de curând în patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. Câteva mii de cărţi, cu precădere de istorie şi de civilizaţie, scrise în limba română, dar şi diverse limbi de circulaţie internaţională, se alătură zonei de Istorie pe care am alcătuit-o la nivelul muzeului.

Pasiunea, seriozitatea şi rigoarea ştiinţifică definesc parcursul profesional al academicianului Ştefan Ştefănescu. Biblioteca personală a domniei sale nu se putea sustrage de la principiile care i-au definit cariera şi existenţa. Am găsit aici, între cărţile care i-au fost prieteni de nădejde de-a lungul anilor, volume şi ediţii importante. Pentru pasionatul de istorie românească medievală şi premodernă, de studii bizantine sau de cercetări în legătură cu slavii sud-dunăreni, biblioteca academicianului Ştefan Ştefănescu este nepreţuită. Marele istoric a reuşit să elaboreze, în aproape şapte decenii de activitate de cercetare, câteva sute de studii şi de cărţi de istorie. Tocmai de aceea, bucuria noastră este cu atât mai mare. Avem şansa să organizăm această importantă colecţie de carte alături de colecţiile academicienilor Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu", spune Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman".

Vreme de patru decenii (1950-1990), Ştefan Ştefănescu a lucrat la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", trecând de la statutul de cercetător la cel de director. Între 1970 şi 1979 a fost profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, al cărei decan a fost între anii 1975-1984. În 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 1992, până la moartea sa, a fost membru titular.

A fost membru în numeroase comitete şi instituţii naţionale şi internaţionale şi a fost distins cu multe premii şi distincţii pentru activitatea desfăşurată în slujba cercetării. Opera sa ştiinţifică numără câteva sute de cărţi, studii şi cercetări elaborate ca unic autor sau în colaborare. A fost distins cu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Craiova şi al comunelor Goicea şi Călugăreni.

În prezent, patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc cuprinde, pentru zona de Exil, fondurile: Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, , Andrei Şerban, Paul Barbăneagră, Leonid Mănăligă, Cicerone Poghirc, Corneliu Şerban Popa, Andrei Codrescu, Bujor Nedelcovici, Victor Cupşa, Cezar Vasiliu, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanţa Buzdugan, Ion Deaconescu, dar şi arhivele Cenaclului de la Neuilly, respectiv actele şi documentele Asociaţiei Hyperion. De asemenea, fondurile acad. Dan Berindei şi acad. Dinu C. Giurescu, Ileana şi Romulus Vulpescu, Şerban Viorel şi Rodica Stănoiu, respectiv V. Veliman constituie colecţiile repartizate zonei de Istorie şi Istorie a Cărţii.
Bunurile ce fac obiectul donaţiei au fost evaluate la suma de 500.000 lei.

Biroul de Presă al Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman"

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img