vineri, 29 martie, 2024

Dosare penale pentru instigare publica, deschise de Politia Timis pentru postări pe retelele de socializare

Distribuie:

Publicat:

Politistii de investigatii criminale din cadrul Inspectoratului Judetean Timis efectueaza cercetari in doua dosare penale, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru savarsirea infractiunii de instigare publica pe retelele sociale. 

''In luna decembrie 2017, pe retelele sociale, cetatenii au fost invitati sa participe la o serie de manifestatii publice. Sub protectia anonimatului, a existat tendinta ca utilizatorii de buna-credinta sa fie manipulati cu ajutorul unor tactici ascunse in interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/stiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenta). Facem precizarea ca cercetarile se efectueaza pentru siguranta comunitatii si a persoanelor care participa la manifestatii, ca urmare a postarilor pe retelele de socializare a unor mesaje prin care cetatenii sunt indemnati la savarsirea de acte de violenta'', arata un comunicat de presa al Politiei Timis remis miercuri AGERPRES. 

In acest context, politistii fac apel catre cetatenii care vor sa participe la manifestari publice sa isi exercite dreptul la libera exprimare fara violenta si mentioneaza ca instigarea publica este o infractiune prevazuta de Codul penal, fiind pedepsita de lege. 

''Libera exprimare este un drept prevazut de articolul 30 din Constitutia Romaniei. Totusi, alineatul 7 al acestui articol prevede expres ca 'Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri''', se precizeaza in comunicat. 

Totodata, politistii dau asigurari ca Politia Romana actioneaza in sistem integrat, alaturi de celelalte institutii ale statului, pentru siguranta comunitatii si respectarea drepturilor fiecarei persoane.

 

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img