miercuri, 24 aprilie, 2024

Doua saptamani de viata sedentara la birou cresc riscul de aparitie a diabetului

Distribuie:

Publicat:

Doar doua saptamani de viata la birou, fara niciun fel de exercitiu fizic, poate conduce o persoana pe calea diabetului, arata oamenii de stiinta. Statul la birou o zi intreaga, mersul cu masina pana la birou si lenevitul pe canapea la final de saptamana se traduc in stare de sanatate precara in cazul tuturor participantilor la un nou studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista britanica Diabetologia.

Echipa de cercetare de la Universitatea din Liverpool avertizeaza ca viata tot mai lipsita de activitate fizica poate aduce stricaciuni masive sanatatii oamenilor pe termen lung, cauzand boli grave, precum diabetul de tip 2, boli de inima si accident vascular cerebral. Mai mult, experimentul a aratat, de asemenea, ca toate efectele nocive pot fi oprite cu cativa pasi simpli, cum ar fi urcatul pe scari in loc de chemarea liftului, mersul pe jos, in loc de cel cu autobuzul si chiar mersul la supermarket, in locul cumparaturilor online. 

Autorul principal al studiului, medicul Daniel Cuthbertson, avertizeaza ca un stil de viata sedentar incepe rapid sa construiasca terenul propice pentru multe tipuri de boli. „In ciuda evolutiei pe multe planuri, societatea noastra a devenit tot mai sedentara. Bunicii nostri spalau de mana, faceau munci manuale, oamenii erau mult mai activi din punct de vedere fizic. Acum, multi dintre nou suntem tintuiti la birou si ne-am invatat sa nu ne mai facem nici macar cumparaturile la supermarket. Sedentarismul are o multime de efecte adverse asupra sanatatii care, peste ani, pot fi fatale”, a explicat medicul Cuthbertson. 

Cercetatorii au urmarit 45 de oameni cu varsta medie de 36 de ani care nu aveau activitate fizica regulata, cum ar fi joggingul sau mersul la sala, insa mergeau cel putin 10.000 de pasi pe zi. Ei au fost rugati sa devina inactivi fizic timp de doua saptamani. Asta a presupus sa foloseasca transportul in comun in locul mersului pe jos, sa ia liftul in loc sa mearga pe jos si sa-si petreaca weekendurile acasa, uitandu-se la televizor sau jucandu-se pe calculator. Totodata, ei au fost rugati sa-si mentina dieta alimentara obisnuita, ca sa arate ca nu mancarea influenteaza schimbarile din organism. 

Dupa doua saptamani, testarile au aratat ca participantilor le-a crescut nivelul de grasime din corp si marimea taliei si prezentau semne de pierdere a masei musculare si capacitate cardio-respiratorie scazuta. Corpurile lor erau, de asemenea, mai putin capabile sa raspunda la insulina, simptoma care poate fi un precursor al aparitiei diabetului. 

La 14 zile dupa ce participantii si-au reluat ritmul de viata de dinainte de inceperea cercetarii, efectele au fost inversate. Rezultatele arata, totodata, ca activitatea fizica poate fi si mai importanta pentru persoanele care au rude apropiate cu diabet de tip 2. 

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img