joi, 28 martie, 2024

Dovada ca un indulcitor hraneste cancerul

Distribuie:

Publicat:

Mai multe studii au aratat, de-a lungul timpului, ca "dulcele" hraneste tumorile. O noua cercetare, realizata in SUA, vine cu o noua dovada in acest sens.

Cercetatorii de la Baylor College of Medicine din Houston si cei de la Weill Cornell Medicine din New York City au aratat ca fructoza obtinuta din porumb duce la evolutia rapida a cancerului de colon, cel putin in cazul soarecilor, arata ziare.com, care citeaza Live Science.

Intr-un raport publicat de jurnalul Science se arata ca acest tip de indulcitor, folosit foarte des in SUA, dar nu numai, accelereaza aparitia si cresterea tumorilor in cazul cobailor predispusi la cancerul de colon.

Urmeaza ca alte studii sa stabileasca daca la fel stau lucrurile si in cazul oamenilor. Insa "concluziile noastre trase in urma studiilor pe animale arata ca un consum foarte mare de bauturi indulcite poate micsora timpul in care cancerul de colon se instaleaza", a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Jihye Yun, profesor la Baylor College of Medicinem, in Houston.

Cercetarea a venit ca urmare a faptului ca s-a observat ca, in ultimii ani, tot mai multi tineri au fost diagnosticati cu cancer colorectal. Tot in ultimii ani, si consumul acestor bauturi a crescut foarte mult.

Studiile anterioare au aratat ca intre astfel de bauturi si obezitate este o legatura stransa. Apoi, obezitatea este, la randul ei, legata de un risc crescut de cancer de colon. Insa daca zaharul in sine era raspunzator de aparitia si cresterea tumorilor era neclar.

In cadrul experimentului s-a aratat ca si soarecii care nu erau obezi s-au imbolnavit in urma consumului siropului bogat in fructoza provenita din porumb. Cat despre zahar, cercetarile preliminarii arata ca si zaharul actioneaza in acelasi fel, cel putin in cazul soarecilor. SD

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img