vineri, 29 martie, 2024

Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauza risca complicatii daca fac Covid-19

Distribuie:

Publicat:

Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, adesea efecte ale menopauzei,  cresc riscurile în cazul infecției cu noul coronavirus

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). În această perioadă crește și frecvența reacțiilor inflamatorii, bolilor autoimune, toate acestea considerate de asemenea factori de risc pentru infecția cu Covid-19.

Medicul ginecolog Iosif Niculescu a anunțat că a făcut un sondaj, iar peste 30% dintre pacientele unei clinicii de menopauză prezintă afecțiuni ce constituie un factor de risc în eventualitatea unei infecții cu Covid19. “Chiar dacă menopauza este o stare fiziologică, nu o boală, modificările hormonale specifice pot duce la o patologie complexă, fapt care face femeile din acestă categorie să fie mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus. Există o serie de studii ce arată că o scădere a estrogenului este asociată cu o vulnerabilitate mai mare în fata virusului și simptome mai severe”, explică Iosif Niculescu, medic ginecolog.

 Din cauza modificărilor hormonale, crește riscul complicațiilor în caz de infecție cu Sars-Cov-2

Multe dintre efectele menopauzei asupra organismului femeilor constituie factori de risc în eventualitatea unei infecții cu Sars-Cov2. Modificările hormonale caracteristice perioadei de menopauză contribuie semnificativ la creșterea incidenței bolilor cardiovasculare. Acestea apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbați și sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au funcție de protecție cardiovasculară).  Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali, precum și creșterea în greutate, frecventă în această etapă. Toate aceste modificări constituie factori de risc major în eventualitatea unei infecții cu Covid19.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img