miercuri, 17 aprilie, 2024

Dr. Miahela Bilic: Ce este microbiota și de ce trebuie să o îngrijești?

Distribuie:

Publicat:

Tubul tău digestiv este colonizat de bacterii benefice care formează microbiota. Ea joacă un un rol important în metabolism, imunitate, reducerea inflamației, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular.

Coloniile de bacterii din tubul digestiv se suțin cu alimente săntoase. Foto: Facebook dr. Mihaela Bilic. 

„Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic, de o alimentație săracă în fibre și mai ales de tratamentele cu antibiotice”, a precizat dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de socializare.

Medicul a adăugat că, mai nou, s-a observat și efectul nefast pe care pesticidele și aditivii alimentari îl au asupra microbiotei. Flora bacteriană din intestin poate fi afectată pe mai multe planuri: scade numărul și diversitatea coloniilor de bacterii benefice și crește numărul de bacterii patogene.

După antibiotic, probiotic!

Orice tratament cu antibiotice reduce dramatic calitatea și cantitatea microbiotei, iar laxativele și schimbările bruște de regim alimentar dezechilibrează intestinul, explică Mihaela Bilic.

Dieta bogată în proteine și excesul de zahăr și grăsimi din produsele ultra procesate afectează microbiota pentru că nu asigură substratul hrănitor necesar bacteriilor benefice, care trebuie să se poată hrăni adecvat pentru a trăi și a ne menține echilibrul în organism.

Ca o masură de prevenție și de echilibrare a microbiotei, după tratametele cu antibiotic sau în perioadele stresante cu schimbări de regim alimentar, se recomandă probioticele.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img