marți, 19 martie, 2024

Dr. Mihai Craiu: COVID-19 arata exact ca orice alta raceala pe care o faceau copiii in 2018

Distribuie:

Publicat:

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a amintit faptul că infecțiile cu coronavirusuri există dinaintea COVID-19, când erau cunoscute ca „răceala comună” și – la fel ca infecția cu SARS-CoV-2 – nu provoacă nicio complicație, în imensa majoritate a cazurilor.

„Infecțiile cu coronavirusuri sunt relativ frecvente la copii, ele există și dinainte de pandemie de COVID, făceau răceala comună. Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirusuri. Acestea au evoluat fără incidente. Acest lucru îl știm și despre COVID-19 la copii. Știm că aceia care nu au comorbidități și care participă la activități publice, școală, grădiniță, ar putea să facă o infecție acută care în imensa majoritate a cazurilor se limitează la a afecta căile aeriene superioare: obstrucție nazala, febră, tuse, exact ca cele care existau și înainte de pandemie”, a declarat medicul Mihai Craiu, în cadrul unui webinar CSID.

Specialistul a amintit care sunt comorbiditățile în cazul copiilor:

„Comorbitățile în cazul copiilor sunt: diabet, insuficiența renală, afecțiuni oncologice, patologie de coagulare. Acești copii reprezintă o foarte mică majoritate în România.”

Mihai Craiu: O persoană cu COVID-19 transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie

„În acest moment avem de-a face cu două așteptări: unu, cu niște așteptări nerezonabile ale unor părinți pentru că și înainte de pandemie copiii au fost la școală și au răcit, al doilea, de niște spaime foarte mari în fața necunoscutului, cu adulții cu care copiii pot intra în contact. Aici avem un articol recent care dovedește că în medie o persoana infectată transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie. E mai mare riscul în cazul soților care dorm în același pat”, a declarat medicul pediatru.

„Lucrurile trebuie să le privim așa cum sunt, copiii trebuie sa meargă la școală”

Dr. Mihai Craiu a spus, de asemenea, care sunt regulile pe care trebuie să le respecte copiii care merg la școală pentru a-și reduce șansele de a se îmbolnăvi de COVID-19.

„Când merg la școală, copii trebuie să respecte aceleași reguli ca adulții când merg la magazin sau în public. Ar trebui să se dezinfecteze pe mâini după ce au folosit spații publice comune, toaleta, baie, să își dea cu dezinfectant. Al doilea, când sunt în spații închise, cei mari ar trebui să poarte mască. Al treilea, ar trebui aerisite spațiile închise cât mai des. Dacă se întâmplă așa, atunci probabilitatea de infecție e extrem de redusă”, a spus expertul.

„COVID-19 arată exact ca orice altă răceală pe care o făceau copiii în 2018. Seamănă cu o viroză fără nimic special”, precizează dr. Mihai Craiu.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img