vineri, 26 aprilie, 2024

Dr Petra Curescu: ”Daca aveti dureri, umflaturi, secretii care nu trec in 3 saptamani, prezentati-va la medicul de familie”

Distribuie:

Publicat:

În foarte multe cazuri, prin controale de rutină la medicul de familie și la medicii specialiști se pot depista diverse afecțiuni. Cu cât mai devreme, cu atât mai multe șanse pentru tratare.

Prevenția este cheia sănătății. În foarte multe cazuri, organismul ne dă semne și simptome care să ne dea de gândit că ar putea fi ceva în neregulă. Buna conexiune cu propriul organism, examinarea atentă a pielii, a sânilor (în căutarea unor eventuali noduli), controalele ginecologice regulate etc sunt câteva metode prin care puteți verifica starea de sănătate. La alte semne să mai fim atenți, ne spune medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Județean Timișoara.

CSÎD: Care sunt semnele și simptomele care ar putea da gândit unei persoane că ar putea avea cancer și că este timpul să se prezinte la medic?

Dr. Petra Curescu: Din nefericire, cancerul se poate manifesta în diferite forme, şi uneori deloc. Dacă aveți orice simptom care vă deranjează destul încât să vă schimbe viața de zi cu zi, adresați-vă imediat medicului de familie.

CSÎD: Și totuși, ce schimbări pe care le sesizăm la propriul corp trebuie să ne dea de gândit?

Dr. Petra Curescu: Dacă vorbim de simptome sau semne mai minore, regula mea (recunosc, oarecum arbitrară) este regula celor trei săptămâni.

La ce semne și simptome ale organismului să fim atenți

CSÎD: Ce presupune acest criteriu de 3 săptămâni?

Dr. Petra Curescu: Orice nou semn, indiferent cât de insignifiant pare, dacă nu trece de la sine după trei săptămâni, trebuie investigat. Aici mă refer la:

orice durere nou apărută

orice umflătura / nodul / modificare a pielii sau a unor alunițe

scădere în greutate involuntară(adică în absența unei cure de slăbire)

modificări în tranzitul intestinal (constipație, diaree) sau la urinare, sânge în scaun, sânge în urină

obosealăneexplicată

tuse (mai ales tuse seacă, fără secreții), răgușeala sau dificultăți în respirație

dificultăți sau dureri la înghițire, dureri de gât

umflarea abdomenului, grețuri, vărsături

sângerări sau secreții nou apărute (vaginale, de la nivelul mamelonului, etc.)

CSÎD: Dacă unii dintre citititori chiar observă asta, ce trebuie să facă?

Dr. Petra Curescu: Nu trebuie să se neliniștească. Majoritatea acestor simptome nu sunt cauzate de cancer, dar sunt cauzate de alte probleme medicale care, cu cât mai devreme vor fi depistate și tratate, cu atât mai bine!

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img