miercuri, 24 aprilie, 2024

Dr. Vlad Stroescu: „Mulţi dintre noi suferim de o afecţiune psihică şi nici nu bănuim“

Distribuie:

Publicat:

În ţara noastră, tulburările psihice sunt în creştere. Despre ce le cauzează, cum putem ajuta o persoană cu o astfel de problemă, dar şi despre dependenţa de alcool ne vorbeşte medicul psihiatru Vlad Stroescu.

Click! Sănătate: Statisticile arată că, în ultimii ani, a crescut numărul persoanelor cu tulburări psihice din ţara noastră. Care sunt principalele astfel de afecţiuni întâlnite la români?

Dr. Vlad Stroescu: Statisticile pot fi înşelătoare. Ceea ce a crescut, în primul rând, e capacitatea noastră de a diagnostica tulburările psihice – ceea ce e un lucru foarte bun. Asta înseamnă, pe de o parte, că avem unelte mai bune de depistare (cum e în cazul autismului), iar pe de alta – că oamenii au reţineri mai puţine în a cere ajutorul atunci când e nevoie, sau, altfel spus, că stigmatizarea suferinţelor psihice scade, iar conştientizarea lor creşte, foarte încet, dar sigur.

Mai avem însă un drum lung până acolo. Şi, desigur, există o armonie între condiţiile sociale şi tulburările psihice: pe perioada crizei economice, tulburările de anxietate s-au înmulţit considerabil; există o corelaţie directă între rata şomajului şi rata sinuciderilor etc.

Românii nu sunt scutiţi sau imuni la nicio problemă comportamentală, de la marile psihoze la dependenţa de jocuri de noroc, trecând prin faimoasele atacuri de panică din care, eu unul, întâlnesc mai multe în fiecare zi la cabinet. Ele sunt probabil cele mai frecvente în practica ambulatorie obişnuite, şi adesea sunt cauza surmenajului şi presiunii sociale combinate (şeful vrea rezultate imediate, familia pune multă presiune, băncile îşi revendică ratele etc.)

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img