joi, 25 aprilie, 2024

Drapelul Uniunii Europene va continua sa fie arborat in fata parlamentului scotian

Distribuie:

Publicat:

Drapelul Uniunii Europene ar fi trebuit să fie coborât vineri din faţa parlamentului scoţian la ora Brexitului, 23.00 GMT, dar aleşii locali din naţiunea care s-a opus în majoritate Brexit-ului au votat miercuri ca acesta să continue să fie arborat şi după ieşirea Regatului Unit din UE, relatează AFP potrivit Agerpres.

La finalul unor dezbateri tumultuoase, moţiunea de a păstra drapelul albastru cu 12 stele în faţa Parlamentului din Edinburgh a fost adoptată cu 63 de voturi pentru şi 54 împotrivă, datorită voturilor naţionaliştilor scoţieni din SNP, majoritari.

Textul menţionează că drapelul trebuie să continue să fluture "în semn de susţinere şi de solidaritate cu cetăţenii UE care au făcut din Scoţia locul lor de reşedinţă".

Scoţia a votat cu 62% împotriva ieşirii Regatului Unit din UE la referendumul din iunie 2016, spre deosebire de rezultatele la nivel naţional, unde britanicii au validat Brexit-ul cu 52% din voturi. Regiunea va fi însă obligată să iasă din UE vineri la ora 23.00 GMT, la fel ca şi restul Regatului Unit.

În timp ce premierul proeuropean Nicola Sturgeon (SNP) a cerut menţinerea drapelului UE la locul său, preşedintele adunării, Ken Macintosh, a avertizat că drapelele "nu trebuie să devină o chestiune politică".

Fără nicio surpriză, aleşii scoţieni au adoptat, de asemenea, cu 64 de voturi pentru şi 54 împotrivă, o moţiune care cere organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după o primă tentativă care a eşuat în 2014 cu 55% din voturi împotrivă.

"Suntem la două zile de a ne pierde apartenenţa la UE şi toate drepturile care vin odată cu asta", a declarat Nicola Sturgeon. "Pentru mine este incontestabil că singurul mijloc realist pentru Scoţia de a reveni în inima Europei (…) este să devină o ţară independentă", a adăugat ea.

Nicola Sturgeon a cerut oficial în decembrie organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei în 2020, estimând că Brexit-ul iminent a schimbat complet datele problemei.

Prim-ministrul conservator britanic a respins oficial la jumătatea lui ianuarie cererea guvernului scoţian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img