joi, 25 aprilie, 2024

DSVSA VASLUI: ATENTIE CE CUMPARATI. SI MAI ALES DE UNDE

Distribuie:

Publicat:

Directia Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor  Vaslui recomanda cetatenilor sa achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare, numai din locuri autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.
 Produsele comercializate, in locurile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar sunt controlate de catre medicii veterinari si nu constituie un pericol pentru sanatatea cetatenilor.
In cazul in care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului toxiinfectiilor alimentare
Sacrificarea mieilor, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei sanitare veterinare.
 Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infecto-contagioase, trebuie certificate de catre medicul veterinar.
 Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar. 
 Sacrificarea mieilor si valorificarea produselor obtinute in urma sacrificarii se poate face:
         1. In unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar si care indeplinesc standardele europene de unde carnea poate fi comercializata pe piata intracomunitara.
         2. In spatii avizate sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare. 
In acest caz,  DSVSA  a avizat functionarea la solicitarea primariilor sau asociatiilor crescatorilor de ovine a unor spatii pentru sacrificare TEMPORARE , numai pentru o perioada de 15 zile(01.04.-15.04.2017), in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.Spatiile respective trebuie sa indeplineasca conditiile de igiena prevazute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitara veterinara. 
Cele 2 centre temporare de sacrificare a mieilor sunt situate in Oborul Barlad si in Piata Agroalimentata din Husi.Carnea rezultata poate fi valorificata direct catre consumatorul final  si nu poate fi transportata si comercializata in alte locuri decat la locul de producere. Cetatenii care achizitioneaza miei vii din targuri de animale autorizate sanitar veterinar, ii pot sacrifica in astfel de spatii.
De asemenea  in apropierea Sarbatorilor Pascale cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare de origine animala si non animala , DSVSA Vaslui a dispus intensificarea masurilor specifice de inspectie si control.
 La aceasta actiune vor participa medici veterinari si inspectori din cadrul Directiei Sanitare veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor , a celor zonale, Serviciul  control oficial siguranta alimentelot teritoriale , pe baza unui program stabilit de conducerea DSVSA judeteana.
 Obiectivele supuse inspectiilor si controalelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sunt: targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitati de taiere, procesare, depozitare, transport , alimentatie publica si comercializare de produse alimentare de origine animala si non-animala.Medicii veterinari oficiali, care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agro-alimentare, in care producatorii particulari comercializeaza produse alimentare, vor verifica documentele care atesta provenienta si salubritatea, modul de depozitare si comercializare a acestora. 
  Producatorii care valorifica produse(branzeturi) in pietele agroalimentare sunt obligati sa vanda  aceste produse in ambalaje de unica folosinta , iar pentru asigurarea trasabilitatii sa aiba etichete care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data producerii- afisate pe toata perioada comercializarii.
 Laptele si branzeturile obtinute de catre producatorii agricoli trebuie sa fie sigure pentru sanatatea consumatorului si sa nu contina germeni patogeni care sa produca toxiinfectii alimentare la om.
 Este interzisa comercializarea oualor de rata si de gasca , precum si a oualor cu coaja murdara, crapata sau lovita si fara efectuarea examenului ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul Circumscriptiilor sanitare veterinare pentru control oficial  siguranta alimentelor din piete .
 De asemenea, medicii veterinari vor recolta probe pentru efectuarea unor analize de laborator atunci cand situatia o impune.
  Produsele alimentare care nu se incadreaza in parametrii de salubritate stabiliti de legislatia in vigoare, vor fi retrase de la comercializare, iar comerciantii respectivi vor fi sanctionati in conformitate cu prevederile in vigoare.
 La nivelul pietelor agroalimentare autorizate din Vaslui ( Piata Traian si Piata Centrala) , Barlad ( Piata 9 Mai si Piata Mica), Husi ( Piata Victoriei ), Negresti – Piata agroalimentara, Circumscriptiile de control alimente au program zilnic stabilit intre orele 7°°-17°° iar sambata si duminica 7°°-11°°.
             

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img