News Flash:

DSVSA Vaslui: VIN CONTROALELE!

13 Decembrie 2016
2143 Vizualizari | 0 Comentarii
In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada sarbatorilor de iarna, cand in mod traditional comercializarea si consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste considerabil, este necesara intensificarea actiunilor de supraveghere si control. In acest sens conducerea DSVSA VasluI va intreprinde masuri suplimentare concentrate asupra modului in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc destinata consumului uman, precum si alte produse de origine animala.

La nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, al LSVSA , al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si scosa teritoriale a fost  asigurata permanenta, este afisat programul de lucru, si a fost afisat si popularizat numarul  de telefon al „Call Center”-ului 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui•ansvsa.ro  si poate fi apelat de catre cetateni, din orice retea de In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada sarbatorilor de iarna, cand in mod traditional comercializarea si consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste considerabil, este necesara intensificarea actiunilor de supraveghere si control, in care sens conducerea DSVSA VasluI va intreprinde masuri suplimentare concentrate asupra modului in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc destinata consumului uman, precum si alte produse de origine animala.

 In baza unui program de lucru stabilit de catre directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui d-na. dr. Rumanescu Carmen s-au constituit echipe mixte care verifica, in acesta perioada, modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum si din unitatile de alimentatie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Totodata, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, al LSVSA , al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si scosa teritoriale a fost  asigurata permanenta, este afisat programul de lucru, si a fost afisat si popularizat Numarul de telefon , 0235421121 , care poate fi apelat de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

 Aceasta decizie a fost luata si pentru a facilita vasluienilor fie accesul la informatii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor.Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcina africana, generat de confirmarea acestei boli in Ucraina si R.Moldova precum si a unor focare de gripa aviara cu virusul H5N8.

  Pana la data de 09.12.2016 s-au controlat un numar de 96 unitati din care: 13 targuri de animale, 3 unitati de panificatie, , 8 unitati de comert cu ridicata, 24 de magazine alimentare, 1 depozit de legume fructe, 6 baruri, , 19 unitati de alimentatie publica, 1 laborator si 6 unitati de cofetarie patiserie, sifonarii 2, presa de ulei 1, centru ambalare oua 1, depozite alimentare 4, 3 carmangerii, 2 supermarketuri, 2 fast fooduri.

 In timpul controlului, s-au verificat urmatoarele aspecte:

-modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din targurile de animale in ceea ce priveste miscarea animalelor, bunastarea in timpul transportului, documente insotitoare, respectarea interdictiei vanzarii de porci in targuri in contextual pestei porcine africane care evolueaza la granita Romaniei cu Ucraina si R. Moldova.
- originea produselor (documente din care sa rezulte ca unitatea de provenienta este inregistrata/autorizata sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenta etichetelor complete si lizibile, calitatea ambalajului si a respectarii conditiilor de transport dupa caz);
 -verificarea conformitatii inscrisurilor de pe eticheta (in special termenul de valabilitate si temperatura de pastrare, compozitia si ingredientele );
 - documente si proceduri care atesta siguranta si calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
- modalitati de expunere a produselor, existenta vitrinelor special amenajate, recipientilor,  confectionati din materiale necorodabile, care sa fie usor de curatat si igienizat, informarea corecta a cumparatorului asupra tipului de produs, expunerea separata pe grupe de produse, existenta ambalajelor de unica folosinta;
- asigurarea temperaturii corespunzatoare (asigurarea de termometre lizibile, functionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesita regim termic);
-  respectarea regulilor de manipulare la locul de vanzare;
-  controlul trasabilitatii  produselor alimentare mergand pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “;

 Principalele neconformitati identificate sunt:
-  lipsa documente insotitoare pentru animale vii.
- deficiente de manipulare a produselor alimentare
-deficiente referitoare la igiena si starea de sanatate a personalului
- Spatii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente si categorii de calitate.
 Pentru deficientele identificate s-au aplicat 13 amenzi contraventionale in valoare de 9200 lei ,  14 avertismente , s-au dat 8 notificari pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrarii.

 S-au retras din consum uman si s-au dirijat catre neutralizare urmatoarele cantitati de produse:
4,37 kg preparate din carne, 194,7 kg produse lactate, 4,3 kg peste . S-a dispus retinere oficiala pentru etichetare necorespunzatoare a 839 kg masline.

 S-au  emis un numar de 12 de ordonante din care 10 ordonante de interzicere a activitatii ( la o unitate proceare otet, 5 magazine alimentare, 1 centru prelucrare lapte in cadrul exploatatiei, 1 moara de porumb, 1 carmangerie si 1 depozit alimentar) si 2 ordomante de suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor la 1 unitate de producere ulei si la o carmangerie.

 Totodata, la nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale este asigurata permanenta, este afisat programul de lucru , medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiti, programul acestora fiind si el unul aparte, special conceput pentru ca toti cetatenii sa poata avea acces .
Punctele in care se poate face examenul pentru Trichinella spp. in judetul Vaslui sunt urmatoarele:
 
Mun. Vaslui : Circa de Control Alimente din Piata Traian, Circa de Control Alimente din Piata Centrala
Mun Barlad:   Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai, Circa de Control Alimente din Piata Mica
Mun Husi :     Circa de Control Alimente din Piata Victoriei
Orasul Negresti:    Circa de Control Alimente din Piata Centrala
Orasul Murgeni : Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2  (langa Notariat ).
 
Programul de lucru va fi :
Luni-Vineri : 07-17,00
Sambata si Duminica: 07-11,00.
 Examenul pentru trichinella spp. se va efectua si de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

autor:Cristina Radulescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032837 (s)