miercuri, 17 aprilie, 2024

Dublu efect descoperit de cercetatori: Suplimentul alimentar care combate insomnia ajuta si la memorie/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

Noi cercetări sugerează că melatonina, un supliment alimentar luat de obicei pentru a se obține un somn odihnitor, este util și în stimularea memoriei.

Suplimentele alimentare cu melatonină sunt vândute în principal cu promisiunea că te ajută să ai un somn mai odihnitor. Se pare că strategiile de marketing pentru promovarea melatoninei ar putea să se schimbe, potrivit acestui nou studiu¹, efectuat pe animale. Echipa de cercetare de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) din Japonia afirmă că melatonina și doi dintre metaboliții săi ajută amintirile să rămână în creier și ar putea acționa, astfel, ca un factor de protecție împotriva declinului cognitiv.

Melatonina ar putea contribui la stocarea amintirilor

Una dintre cele mai simple modalități de a testa memoria la șoareci este să te bazezi pe tendința lor naturală de a examina obiecte necunoscute, spun oamenii de știință. Având posibilitatea de a alege, animalele vor petrece mai mult timp verificând obiecte necunoscute decât obiecte familiare. Ideea este că, pentru ca un lucru să fie familiar, trebuie să apară în amintire. La fel ca la oameni, declinul cognitiv al șoarecilor se manifestă sub forma unei memorii slabe și, atunci când sunt testați prin această nouă sarcină de recunoaștere a obiectelor, se comportă ca și cum ambele obiecte ar fi noi, potrivit doc.ro.

Grupul de cercetători de la TMDU intenționa să afle mai multe despre metaboliții melatoninei, adică moleculele în care se descompune melatonina după intrarea în organism. Se știa că melatonina se transformă în N1-acetil-N2-formil-5-metoxinquinamină (AFMK) și N1-acetil-5-metoxinquinamină (AMK) în creier. Cercetătorii bănuiau că acestea ar putea stimula cunoașterea.

Pentru a-și testa ipoteza, savanțiii au familiarizat șoarecii cu obiectele, după care le-au administrat doze de melatonină și cei doi metaboliți o oră mai târziu. Apoi, le-au testat memoria a doua zi. Au descoperit astfel că memoria s-a îmbunătățit după tratament și că AMK a fost cea mai eficientă. Toate cele trei suplimente s-au acumulat în regiunea hipocampală a creierului, o regiune importantă pentru transformarea experiențelor în amintiri.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img