miercuri, 24 aprilie, 2024

Dumitru: Discrepantele regionale sunt foarte mari in Romania

Distribuie:

Publicat:

Discrepantele regionale sunt foarte mari in Romania, fiind un raport de 1 la 5 intre cel mai bogat si cel mai sarac judet, a declarat, marti, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, intr-o conferinta de presa.
“Noi am avut o crestere economica bazata in totalitate pe consum. 4,8% crestere economica anul trecut, din care contributia consumului 4,9%, iar contributia investitiilor — zero. Fara niciun fel de investitii noi am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit si sa ne intrebam cat de sustenabila este cresterea noastra atat de mare. Industria a crescut anul trecut cu 1,7% cand economia a crescut cu 4,8%. Aceasta crestere a consumului este generata de cresterile de venituri foarte rapide. Fondul de salarii in economie creste foarte rapid. Cresterile de salarii sunt foarte rapide, sentimentul consumatorului s-a imbunatatit masiv. Avem discrepante regionale foarte mari si, aceasta, in contextul in care discutam de o Europa cu doua viteze”, a spus Dumitru.
El a precizat ca ar trebui sa se discute despre Romania cu mai multe viteze in interiorul ei.
“Avem o detasare intre judete precum Bucuresti-Ilfov sau Cluj, Timisoara, Sibiu, Brasov care au PIB per capita mult mai mare decat Botosani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita intre cel mai sarac si cel mai bogat judet al tarii. Daca ne uitam la evolutia in timp a lucrurilor, sunt judete care devin mai sarace decat erau si, din pacate, vorbim de cea mai mare parte a judetelor. Populatia scade foarte abrupt. Sunt judete unde am pierdut, in ultimii 15 ani, 20% din populatie. Este enorm”, a mai aratat presedintele Consiliului Fiscal.
SURSA: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img