vineri, 29 martie, 2024

După vizita lui Netanyahu, Rusia nu consideră necesară furnizarea de rachete S-300 armatei siriene

Distribuie:

Publicat:

Rusia nu se află în discuţii cu guvernul sirian privind furnizarea de sisteme de rachete sol-aer S-300 şi nu crede că acestea sunt necesare, a declarat Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat vineri de cotidianul Izvestia, sugerând o schimbare a poziţiei Rusiei, relatează Reuters.

Declaraţiile oficialului rus au loc după vizita la Moscova în această săptămână a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care i-a cerut insistent lui Putin să nu livreze rachete S-300 către Siria.

Luna trecută, Rusia a afirmat că nu mai este constrânsă de "obligaţii morale" să nu furnizeze sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat lovituri aeriene împotriva unor instalaţii siriene ca represalii la un presupus atac chimic al forţelor regimului în enclava rebela Douma.

Însă declaraţiile lui Vladimir Kozhin, făcute la scurt timp după discuţiile la Moscova între Netanyahu şi Putin, sugerează că eforturile liderului israelian de a-l convine pe Putin ar fi dat roade, notează Reuters.

"Pentru moment, nu vorbim de niciun fel de livrări de sisteme moderne de apărare aeriană", a declarat Kozhin, întrebat despre posibilitatea furnizării de rachete S-300. Armata siriană dispune deja "de tot ce are nevoie", a adăugat el.

Sistemul, prezentat ca fiind capabil să doboare ţinte aeriene pe o rază de 300 km, ar permite armatei siriene o mai bună apărare împotriva unor potenţiale lovituri occidentale.

Armata siriană dispune deja de sisteme de generaţie mai veche S-200, în timp ce Rusia a desfăşurat sisteme S-400 la baza aeriană pe care o deţine pe coasta de nord-vest a Siriei.

Rusia este principalul susţinător militar al Damascului, sprijinul său contribuind la schimbarea cursului războiului civil din Siria în favoarea regimului.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img