miercuri, 24 aprilie, 2024

După zece ani de proceduri judiciare, Curtea de Apel de la Paris recunoaște vina certificatorului TÜV Rheinland în dosarul protezelor mamare low-cost PIP

Distribuie:

Publicat:

Curtea de Apel de la Paris a recunoscut joi vina certificatorului TÜV Rheinland în dosarul protezelor mamare frauduloase PIP, după mai bine de zece ani de proceduri judiciare şi o serie de hotărâri contradictorii, şi a condamnat această societate germană la despăgubirea câtorva sute de victime ale acestui scandal sanitar, relatează AFP.

Această hotărâre era foarte aşteptată şi ar putea marca o cotitură în privinţa despăgubirii a zeci de mii de femei care au purtat aceste implanturi şi au apelat la justiţie, scrie News.ro.

Aceste proteze mamare low-cost au fost propuse unui nunăr de peste 30.000 de femei în Franţa.

Ele au cauzat cancer de sân.

Înainte de izbucnirea scandalului, în 2010, TÜV a asigurat certificarea necesară în vederea punerii pe piaţă a acestor proteze low-cost produse de PIP, o întreprindere înfiinţată de către Jean-Claude Mas.

Liderul mondial în controlul calităţii a efectuat apoi 13 controale la sedii ale firmei, în perioada octombrie 1997-ianuarie 2010, însă fără să constate vreodată nereguli în domeniul reglementării.

Însă, în martie 2010, înşelătoria fost scoasă la lumina zilei – 4.100 de proteze s-au spart şi au deversat gelul pe care-l conţineau în corpul persoanelor implantate, iar peste 2.700 de femei sufereau din cauza unor inflamaţii.

Numeroase implanturi au fost retrase în mod prevenitv – la care s-a constatat o rată de ”defectare” de 25%.

Dat în judecată cu privire la înşelătorie agravantă şi escrocherie, Jean-Claude Mas a fost condamnat, în 2013, la patru ani de închsoatre şi la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de euro.

El a recunoscut înşelătoria, însă respinge în continuare natura perculoasă a ”gelului casei” neconform, folosit printr-o încălcare a reglementărilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img