marți, 23 aprilie, 2024

Dupa cresterea economica prin cresterea veniturilor, Orban anunta crestere prin investitii. Guvernul va imprumuta bani de la institutii si de la cetateni

Distribuie:

Publicat:

Ludovic Orban anunţă că se vor demara proiecte de investiţii pentru stimularea creşterii economice. Premierul susţine că s-a mers prea mult pe ideea creşterii economice prin creşterea veniturilor, care a dus la stimularea consumului. Orban precizează că banii pentru investiţii vor veni de la buget, de la UE, din împrumuri de la bănci, de la instituţii internaţionale şi de la cetăţeni.

"Suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare și de implicare activă în creșterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru relansarea economică. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar din România, de pe piața internațională. Intenționăm să lărgim instrumentul emiterii de obligațiuni pentru cetățenii români. Chiar ne gândim că anumite emisiuni să fie realizate pe anumite obiective specifice, un fel de programe 'Români pentru români'.

Avem posibilitatea de a obţine finanțări de la Banca Mondială, de la BERD. Avem posibilitatea de a apela la credite de la Banca Europeană de Investiții. Urmărim cu mare atenție disponibilitățile financiare pentru a demara un program amplu de investiții a companiilor de stat. Pilonii relansării economice se vor baza pe invesții publice și private. După modelul de creștere economică bazat pe stimularea artificială a cererii, prin creșterea veniturilor, pe consum, propunem modelul creșterii pe invesții, a creșterii competitivității, pe inovare, pe modelul 'prin noi înșine' – ce se poate produce în România trebuie produs în România", a declarat Orban.

Premierul a mai precizat că România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea capacităților de producție. "Suntem pregătiți pentru a oferi condiții cât se poate de bune pentru a putea atrage acest companii. Avem semnale favorabile", a mai precizat Orban.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img