luni, 18 martie, 2024

Durerea de cap: 3 tipuri care te trimit de urgenta la medicul neurolog

Distribuie:

Publicat:

Durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Până la 75% dintre adulţii din toată lumea a avut o durere de cap în anul care a trecut. De altfel, durerile de cap sunt o cauză majoră de absenteism de la birou şi de la şcoală. În acelaşi timp au un impact negativ asupra vieţii sociale şi de familie. Pentru unii oameni lupta constantă cu aceste dureri este o sursă de anxietate şi depresie.

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Însă numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui să ridice semnale de alarmă şi să vă trimită de urgenţă la medicul neurolog.

„Prima este o durere de cap care apare foarte brusc, este foarte intensă sau este asociată cu un semn neurologic clar cum ar fi un deficit motor, o slăbiciune musculară, o problemă de coordonare, o problemă de vedere sau greaţă şi vărsături pe care nu le poţi opri.  Bruscheţea şi intensitatea mare a apariţiei ar trebui să determine persoana în cauză să se îndrepte spre un serviciu neurologic de urgenţă. O altă durere de cap care m-ar duce la neurolog ar fi una atipică – adică una care apare direct cu vărsături şi greaţă, care se instalează în prima parte a zilei, care vine cu o senzaţie de somnolenţă şi de confuzie sau cu modificări subtile de echilibru sau de coordonare. O a treia categorie de durere de cap îngrijorătoare este durerea care nu trece. În ciuda faptului că o ştiu de mult şi iau medicamente, această durere tot persistă. Însă cel mai grav aspect într-o durere de cap este prezenţa acestor alte simptome neurologice – fie că este amorţeală pe jumătate de faţă sau de corp, scădere de putere sau somnolenţă – acestea trebuie să te îndrume de urgenţă spre ambulanţă sau camera de gardă. Fereastra în care poţi trata o afecţiune anunţată de această durere este destul de mică aşa că trebuie să acţionezi rapid”, Dr. Dan Buzoianu este medic neurolog specializat în afecţiuni neurovasculare.

Cauze ale apariţiei durerilor de cap

Printre principalele cauze ale durerilor de cap sunt consumul de alcool, schimbarea rutinei de somn şi alimentaţie, depresia, stresul emoţional, excesul de medicamente, postura greşită şi schimbările climatice.

„Indiferent de ceea ce declanşează durerile de cap, este important să ştim că tratamentul trebuie să fie personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte. În mare sunt două tipuri de tratamente – cel de fază acută sau ce facem atunci când apare durerea şi cel de prevenţie. În primul caz putem folosi un antiinflamator în combinaţie cu un antiemetic dacă durerea este însoţită de greaţă. Atunci când durerea şi greaţa nu trec astfel putem folosi alte substanţe active care se administrează intranazal sau cutanat. O altă opţiune este oxigenul în cantitate foarte mare. În ce priveşte prevenţia, fiecare dintre aceste dureri are un tratament specific. Însă cel mai important aspect, indiferent de tratament, este că neurologul trebuie să aibă o discuţie cu pacientul despre posibilele efecte adverse, despre ce trebuie monitorizat cu fiecare medicament în parte şi despre efectele dezastruoase pe care le are automedicaţia”, Dr. Ana Maria Vlădilă este medic neurolog specializat în patologii neurodegenerative şi ecografie Doppler.

Sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img