vineri, 19 aprilie, 2024

Durerea de genunchi: Principalele cauze pentru care te-ai putea confrunta cu aşa ceva

Distribuie:

Publicat:

Durerea de genunchi reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni în rândul populaţiei. Potrivit statisticilor, durerile de genunchi sunt cauza pentru aproximativ o treime dintre vizitele la medicii specialişti pentru durerile musculare şi de oase.

Durerile de genunchi reprezintă o problemă specială pentru sportivi, peste jumătate dintre sportivi îndurându-le în fiecare an. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru durerile genunchilor sunt ligamentele inflamate sau rupte şi alte afecţiuni ale cartilajelor. Dar genunchiul este o articulaţie complexă şi pot exista o mulţime de alţi factori ce pot cauza durerea.

Aşchii de os

Uneori, o accidentare la genunchi poate determina ruperea unor fragmente de os sau cartilaj. Aceste bucăţi se pot fixa în articulaţie, declanşând inflamaţie şi durere.

Bursita

Bursa este un săculeţ de fluid care are rol de tampon şi protejează articulaţiile în mai multe zone ale genunchilor. Suprasolicitarea, căderile sau îndoirile bruşte şi repetate pot irita bursa, provocând dureri şi umflături la nivelul genunchilor. Există două tipuri de bursită numite „genunchii servitoarei” şi „genunchii predicatorului”. Un chist „Baker”, umflarea bursei din spatele genunchiului, poate fi cauzat de diferite leziuni sau de artrită, potrivit doctorulzilei.ro.

Sindromul tendonului iliotibial

Tendonul iliotibial este o bucată de ţesut dur care face trecerea de la şold în josul tibiei. Dacă devine iritat din cauza suprasolicitării sau a altor probleme, se poate umfla, provocând dureri pe partea exterioară a genunchiului.

Sindromul plicii sinoviale

Plica este un pliu de ţesut aflat în articulaţia genunchiului. Atunci când aceasta devine iritată de la utilizarea excesivă, rezultatul poate fi inflamarea zonei, urmată de apariţia durerii.

Boala Osgood-Schlatter

Această afecţiune determină o umflătură dureroasă mai jos de genunchi, unde tendonul de la rotulă se „conectează” la tibie. De obicei este cauzată de suprasolicitarea şi iritarea tendonului, durerea putând apărea şi dispărea în timp. Este deosebit de frecventă la băieţii şi fetele aflaţi la vârsta adolescenţei.

Osteoartrita

Aceasta este o cauză frecventă pentru durerile de genunchi ale sportivilor sau non-sportivilor deopotrivă, în special pentru persoanele de peste 60 de ani.

Dislocarea rotulei

În acest caz, rotula se deplasează de la locul obişnuit, cauzând umflături şi dureri ale genunchilor. Poate fi rezultatul unui defect fizic sau al unei leziuni şi apare frecvent în adolescenţă.

Tendinita sau umflarea tendoanelor

Tendoanele sunt fâşii dure de ţesut care conectează oasele şi muşchii, iar suprasolicitarea poate face ca acestea să devină inflamate. În cazul în care o veche accidentare la genunchi nu a fost tratată în mod corespunzător, poate reveni şi provoca ocazional dureri constante ale genunchiului afectat.

Cum se determină tipurile de afecţiuni ale genunchilor

Desigur, simptomele variază în funcţie de afecţiunea specifică a genunchiului. Dar lucrurile care se simt în exterior şi la care trebuie să fiţi atenţi sunt durerea (în special la îndoirea şi îndreptarea genunchilor) şi inflamaţiile. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, consultaţi medicul dumneavoastră. Pentru a putea diagnostica ceea ce cauzează durerea de genunchi va trebui să realizaţi un examen aprofundat, cum ar cel cu raze X, cu imagistică prin rezonanţă magnetică sau un tip special de RMN, în care un colorant este injectat în genunchi pentru a se vedea mai multe detalii ale articulaţiilor.

Cum se tratează durerile de genunchi

Din nou, un tratament pentru durerile genunchilor depinde de leziunea dumneavoastră specifică. Unele afecţiuni uşoare ce provoacă dureri ale genunchilor se vor vindeca de la sine, o dată cu trecerea timpului. Pentru celelalte însă, puteţi accelera vindecarea sau măcar elimina durerea printr-o serie de măsuri.

Odihniţi-vă genunchii. Oferiţi genunchilor dumneavoastră odihnă pentru câteva zile şi evitaţi orice activitate fizică intensă.

Puneţi gheaţă pe genunchi pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Încercaţi să faceţi acest lucru 20-30 de minute la fiecare 3-4 ore timp de 2-3 zile sau până când durerea dispare.

Folosiţi comprese pentru genunchi. Folosiţi un bandaj elastic sau curele speciale pentru a evita umflarea sau pentru a oferi suport articulaţiei afectate.

Ridicaţi genunchiul pe o pernă atunci când sunteţi aşezat sau culcat, pentru a reduce umflătura.

Puteţi folosi medicamente analgezice şi antiinflamatoare. Acestea pot avea efecte secundare şi trebuie să fie utilizate doar ocazional, sub atenta supraveghere şi la recomandarea medicului dumneavoastră.

Practicaţi stretching-ul şi alte exerciţii specifice în cazul în care medicul vi le recomandă.

Pentru a rezolva anumite dureri ale genunchilor este nevoie de proceduri speciale. Uneori, persoanele cu bursită au nevoie de eliminarea lichidului în exces de la genunchi. De asemenea, chirurgia poate fi necesară pentru eliminarea aşchiilor osoase sau pentru remedierea rotulei dislocate.

Când genunchii se vor simţi mai bine

Timpul de recuperare în cazul durerilor de genunchi depinde de tipul afecţiunii de care suferiţi. Mai mult, oamenii se vindecă diferit, la intervale diferite de timp. Pe măsură ce afecţiunea se ameliorează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să aveţi o nouă activitate care să nu vă agraveze durerea de genunchi. De exemplu, alergătorii ar putea încerca înotul.

Totuşi, orice aţi face, nu grăbiţi lucrurile. Nu încercaţi să vă întoarceţi la vechiul dumneavoastră nivel de activitate fizică până nu mai simţiţi nicio durere în genunchi atunci când îi îndoiţi sau îi îndreptaţi şi nu mai aveţi dureri atunci când mergeţi pe jos sau faceţi jogging. Dacă suprasolicitaţi genunchiul înainte de a fi vindecat complet, riscaţi să vă provocaţi daune permanente.

Cum puteţi preveni durerile de genunchi

Durerile genunchilor pot fi greu de prevenit deoarece adesea sunt provocate de accidente. Totuşi, există unele măsuri de precauţie pe care le puteţi lua pentru a reduce riscul unei accidentări la genunchi:

Opriţi exerciţii în cazul în care simţiţi durere la nivelul genunchilor;

În cadrul antrenamentului, creşteţi intensitatea în mod treptat;

Întindeţi-vă şi relaxaţi-vă picioarele înainte şi după activitatea fizică;

Utilizaţi genunchierele pentru a preveni bursita;

Purtaţi pantofi pe mărimea dumneavoastră pentru a vă oferi suficient sprijin;

Păstraţi-vă muşchii coapselor puternici prin consolidare şi întinderi regulate.

Sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img