marți, 23 aprilie, 2024

Durerea de stomac: Cand reprezinta mai mult decat un disconfort – Simptomele care iti spun ca e ceva mai serios

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 20% din populaţia României se confruntă cu dureri de stomac, acestea putând fi resimţite ca arsură, presiune, senzaţie de prea plin, jenă sau pur şi simplu durere.

„Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la dereglări funcţionale la gastrită de diferite cauze, ulcer peptic şi cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacienţii cu durere de stomac au dispepsie funcţională; cu alte cuvinte, deşi persoanele respective au durere de stomac, nu se decelează o boală organică. Sub 10% din pacienţii cu dureri de stomac au ulcer şi la mai puţin de 1% se identifică o tumoră.

Afecțiuni colecistice

Durerea în abdomenul superior poate să apară însă şi în afecţiuni colecistice (colecistită, litiază biliară), pancreatice (pancreatită acută sau cronică, tumori de pancreas, formaţiuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboză de vena porta), sau cu originea în intestinul subţire sau gros (ulcer duodenal, duodenită, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicită acută). Caracterele durerii şi examenul clinic nu pot stabili întotdeauna apartenenţa durerii şi atunci apelăm la analize, la explorări imagistice (ecografie abdominală, CT/RMN) sau la explorări endoscopice,” afirmă Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, potrivit clicksanatate.ro.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img