News Flash:

Durerile de sâni sunt sau nu periculoase?

12 Ianuarie 2022
169 Vizualizari | 0 Comentarii
durere sani

În cele mai multe cazuri, durerile de sâni sunt asociate cu ciclul menstrual. Acest simptom poate avea însă şi alte cauze precum chisturile sau infecţiile, iar uneori poate însoţi cancerul.

Multe femei experimentează durerea de sâni (mastodinie sau mastalgie), la un moment dat sau de mai multe ori de-a lungul vieţii. Există 2 tipuri de dureri de sân: ciclice şi non-ciclice. Cele ciclice sunt resimţite adesea înainte de menstruaţie şi dispar după această perioadă. Apar frecvent la femeile fertile şi dispar după instalarea menopauzei. Afectează ambii sâni, mai ales partea superioară a acestora şi pot iradia la subraţ. Se intensifică în cele 2 săptămâni înainte de declanşarea menstruaţiei şi se ameliorează după această perioadă. Se caracterizează printr-o senzaţie de umflare şi îngreunare a sânilor.

Durerile de sâni non-ciclice nu au legătură cu modificările asociate ciclului menstrual, sunt constante sau intermitente, se resimt ca o senzaţie de strângere, de durere sau de înţepătură. De obicei, apar doar la un singur sân, într-o anumită zon, şi pot surveni şi la menopauză. 

Care sunt principalele cauze   

Modificările hormonale asociate ciclului menstrual sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de sâni şi pot face parte din aşa-numitul sindrom premenstrual, care mai este însoţit şi de simptome precum balonarea şi schimbările de dispoziţie.  

Ţesutul fibrochistic este o problemă frecventă şi constă în prezenţa de chisturi microscopice şi ţesut cicatriceal fibros. Sub acţiunea hormonilor, poate apărea durerea la nivelul sânilor.

Chisturile mamare, săculeţi plini cu lichid, pot exercita presiune, ceea ce duce la apariţia durerii.   

Unele infecţii, mastita (inflamaţia glandelor mamare), mărimea mare a sânilor, traumatismele locale, dezechilibrul acizilor graşi, administrarea unor medicamente (precum cele pentru infertilitate, antidepresivele şi anticoncepţionalele), operaţiile mamare şi consumul excesiv de cafea sunt alte cauze posibile asociate cu apariţia durerilor de sâni. Acest simptom poate să apară şi în primul trimestru de sarcină, în perioada alăptării, precum şi în anii de dinaintea instalării menopauzei.  

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1094 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033975 (s)