marți, 19 martie, 2024

Durerile persistente in gat pot fi un semn precoce al cancerului de laringe

Distribuie:

Publicat:

Durerile in gat care persista, desi nu exista un motiv evident, pot fi un semn precoce al cancerului de laringe.

Majoritatea cazurilor de cancer de laringe apar la oameni de peste 60 de ani, afectiunea fiind mai frecventa in randul barbatilor. Poate fi tratata, iar detectarea precoce poate face diferenta. Cancerul de laringe este adesea asociat cu fumatul si cu consumul excesiv de alcool.

Principalul simptom al cancerului laringian este raguseala. Oamenii de stiinta au analizat istoricul medical al pacientilor, dintre care 806 diagnosticati cu cancer laringian si 3559 de pacienti care nu erau diagnosticati, pentru a descoperi daca exista alte semne de avertizare.

Aceasta analiza sugereaza ca anumite combinatii ale simptomelor pot necesita teste suplimentare. Simptomele care au indicat cel mai adesea prezenta cancerului de laringe au fost raguseala si durerea persistenta in gat. Printre alte simptome care ar trebui sa ridice semne de intrebare se numara durerile de urechi, dificultatile de respiratie, dificultatile in inghitire si insomnia. Totusi, raguseala a ramas cel mai comun simptom.

Cercetarea ar putea fi utila pentru concretizarea momentului in care medicii de familie ar trebui sa sfatuiasca persoanele suspecte de cancer sa faca teste suplimentare.

”Daca aveti o durere in gat nu trebuie sa va panicati, este foarte putin probabil sa fie cauzata de cancer. Totusi, daca simptomele depasesc o saptamana, iar starea nu se amelioreaza, ar trebui sa va contactati medicul de familie”, spun cercetatorii de la Universitates Exeter.

Scopul specialistilor a fost sa inregistreze simptomele raportate de pacienti la un an inainte de a fi diagnosticati cu cancer laringian. Au fost folosite informatii anonime ale pacientilor din Marea Britanie. Cercetatorii au luat in considerare cazurile persoanelor diagnosticate cu cancer laringian intre anii 2000 si 2009, care au fost la medicul de familie cu un an inainte de diagnosticare.

Cercetatorii au folosit datele pentru a calcula valoarea predictiva pozitiva a simptomelor singure sau in combinatie. Valoarea predictiva pozitiva indica ce procent din persoanele care sufera de un anumit simptom prezinta boala in cauza. Foarte important, calculul a fost facut pentru persoanele de peste 60 de ani deoarece numarul tinerilor diagnosticati cu cancer de laringe este mic. R.U.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img