marți, 19 martie, 2024

Dusuri reci sau fierbinti? Cum ne afecteaza somnul

Distribuie:

Publicat:

Beneficiul băilor reci este că elimină febra musculară. Dar și băile fierbinți au beneficii pentru sănătate. Așadar, facem dușuri reci sau fierbinți?

Cunoaștem foarte bine situația din București: intri la duș cu gândul că-ți vei face o baie fierbinte și te trezești că apa caldă e mai rece decât apa rece. Pentru multe persoane însă, acest lucru nu este deloc rău, pentru că găsesc un beneficiu în băile reci și anume că îi ajută să scape de febra musculară. Dar și despre băile fierbinți știm că au beneficii pentru sănătate. Așadar, facem dușuri reci sau fierbinți?

Beneficiile dușurilor reci

Timp de sute de ani, băile reci erau o modalitate ideală de a te înviora. Romanii foloseau acestă metodă, dar înainte de baia rece treceau prin mai multe camere încălzite. Acum, unii pur și simplu dau drumul la apa rece și se bucură de moment. Au fost raportate beneficii ale băilor reci asupra corpului iar printre acestea se numără:

îmbunătățirea sistemului imunitar;

îmbunătățirea vitalității;

îmbunătățirea circulației sangvine.

Te ajută să te simți mai vioi, mai alert

Cercetătorii au descoperit în urma unui studiu din 2002 că expunerea la frig activează sistemul nervos, iar ca rezultat, organismul elimină hormoni precum cortizol și noradrenalină. Noradrenalina este hormonul care declanșează o reacție în vasele de sânge menite să redistribuie sângele și căldura în organism, iar nivelul de cortizol în general crește în jurul orei 9:00 și scade la cel mai mic nivel seara. Unele studii menționează că un nivel crescut de cortizol pe timpul nopții duce la un somn mai puțin odihnitor.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img