miercuri, 24 aprilie, 2024

E 621 – drogul legal din alimente

Distribuie:

Publicat:

E621 este, de fapt, glutamatul de sodiu, un aditiv pe care il regasim in majoritatea alimentelor. Este foarte utilizat la mancarea rapida preparata in restaurante si este adaugat pentru a da savoarea bucatelor. Este un praf cristalin asemanator sarii, iar la gust seamana cu supa de taitei cu carne de pui. E621 poate fi adaugat in absolut orice aliment, fie ca e vorba despre dulciuri sau pizza congelata.

De ce este periculos acest aditiv?

In primul rand, glutamatul de sodiu creste apetitul culinar si incurajeaza mancatul in exces. Actioneaza ca un drog asupra creierului si patrunde foarte usor in vasele de sange. Este responsabil de transformari genetice responsabile cu gustul.

Glutamatul de sodiu poate fi gasit in cartofii pai, sosurile picante ori maioneza, supele semipreparate, salam, bere sau produsele de foietaj.

Toxine care ne otravesc copiii

Astazi, in industria alimentara, se folosesc peste 200 de milioane de tone de glutamat de sodiu la nivel global. Legat de acest aditiv poate aparea sindromul restaurantului chinezesc, adica un cumul de manifestari ale organismului destul de neplacute: ameteli, tulburari de vedere, migrene, dezechilibre hormonale, slabiciune in muschi, dureri in piept etc.

E621 a fost descoperit in anul 1907 in Japonia, de catre Ikeda Kikunae. Acesta a observat cum glutamatul schimba complet gustul unui produs alimentar fara savoare. In timpul experimentelor realizate in Japonia, sobolanii care consumau zilnic glutamat de sodiu in cantitati medii se confruntau cu serioase tulburari de vedere dupa cateva luni.

Ai mare grija cand mergi la cumparaturi. Verifica de fiecare data ce contine produsul pe care vrei sa il consumi, iar daca are in componenta glutamat de sodiu, mananca-l in cantitati moderate. Un adult are nevoie doar de 1,5 grame de glutamat de sodiu pe zi. Orice cantitate care o depaseste pe aceasta duce la dezechilibre serioase in organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img