vineri, 29 martie, 2024

E esential ca barbatii sa se abtina de la a bea alcool, inainte sa incerce sa devina tatici

Distribuie:

Publicat:

Daca un cuplu incearca sa aiba un copil, barbatii ar trebui sa se abtina de la alcool macar cu sase luni inainte. Cat despre femei, acestea ar trebui sa nu se mai atinga de bautura cu cel putin un an inainte, arata un nou studiu.

Cercetarea, care are la baza 55 de studii realizate in perioada 1991-2019, arata ca riscul de a avea un copil cu malformatii congenitale este cu 44% mai mare atunci cand tatal a baut in ultimele trei luni inainte de conceptie, arata ziare.com, care citeaza IFL Science.

Iar in cazul barbatilor care beau mult – cinci sau mai multe pahare de bautura o data – riscul de a avea copii cu defecte din nastere ajunge chiar la 52%. In cazul femeilor, in ambele situatii riscul e de 16%, arata statisticile. Pana acum, studiile s-au concetrat pe riscul cauzat de comportamentul mamei, dar iata ca si tatal are un cuvant foarte greu de spus.

Concluzia, potrivit autorului cercetarii, Jiabi Qin, de la Scoala de Sanatate Publica Xiangya, e ca este esential ca ambii parteneri sa se abtina de la alcool inainte de a concepe, pentru ca sansele de a avea un copil sanatos sa creasca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img