vineri, 19 aprilie, 2024

E oficial! Legea care te scapa de datorii, in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Distribuie:

Publicat:

Legea falimentului personal, care ii protejeaza de creditori pe romanii ingropati in datorii si ii ajuta sa se redreseze, a intrat in sfarsit in vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o intarziere de doi ani.

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o intarziere de doi ani, dupa ce a fost amanata de trei ori, insa nici acum institutia responsabila de aplicarea acesteia, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), nu a anuntat daca aceasta lege poate fi implementata si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze cei care vor sa beneficieze de ea.

Intarzierea cu doi ani a aplicarii acestei legi, initiata de deputata PSD Ana Birchall, este cauzata de faptul ca este vorba de un act normativ foarte stufos si care implica o mare birocratie.

Astfel, Ministerul Economiei a publicat, inca de la inceputul lui 2016, "Planul de actiune al implementarii Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice". Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai putin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comertului si instantelor de judecata, scrie bancherul.ro.

Pentru ca legea sa poata functiona sunt necesare asa-numitele Comisii de insolventa, constituite la nivel central si teritorial, la care personele fizice pot depune cererile pentru intrarea in procedura de insolventa personala, daca nu-si mai pot achita datoriile catre banci sau alti creditori.

Deschiderea procedurii de insolventa se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoana fizica o poate depune personal sau prin posta, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnatura electronica certificata, la comisia de insolventa la nivel teritorial din judetul in care isi are domiciliul sau resedinta de cel putin 6 luni, conform normelor de aplicare a legii insolventei personale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img