joi, 28 martie, 2024

Ea este adolescenta din Suceava cu IQ de geniu. Se numara printre cei mai inteligenti oameni din lume

Distribuie:

Publicat:

O adolescenta din Suceava, in varsta de 16 ani, are un IQ de geniu, peste 131. Miruna Elena Palaghean este eleva in clasa a X-a la Colegiul National “Petru Rares”.

A invatat sa citeasca singura la varsta de cinci ani, iar in clasa a IX-a a obtinut un punctaj aproape perfect la o simulare a Bac-ului american.

Miruna Elena Palaghean este eleva in clasa a X-a la Colegiul National „Petru Rares” din Suceava, una dintre cele mai bune scoli din tara. Ea duce o viata cat se poate de normala pentru o adolescenta de 16 ani.

Participa la olimpiade scolare, este indragostita de matematica, informatica, fizica si engleza. Ii place desenul in carbune si are ureche muzicala, insa nu este pasionata de muzica. „Informatica este pe primul loc, cititul pe locul doi, engleza pe locul trei”, ne-a spus Liliana Palaghean, mama Mirunei.

Adolescenta vrea sa urmeze cursurile unei universitati de prestigiu din SUA si pentru asta va trebui sa dea Bac-ul american in clasa a XI-a. Parintii Mirunei nu au emotii, pentru ca eleva a facut o simulare a examenului in clasa a IX-a, cand nu aprofundase inca disciplinele din liceu, si a obtinut un punctaj aproape perfect.

„In clasa a IX-a a facut o simulare de Bac, ea nu avea facuta inca materia din liceu. A luat aproape punctajul maxim. La SAT 1, engleza – matematica a luat 760 de puncte din 800 posibile”, ne-a declarat mama Mirunei.

Eleva cu IQ de geniu este o provocare pentru parintii ei. Cu greu i se poate potoli setea de cunoastere. Este extrem de curioasa. Adora sa viziteze muzeele de stiinte. „Muzee in care daca intram la ora de deschidere cu greu reuseam sa o scoatem la ora inchiderii”, a completat Liliana Palaghean.

Parintii Mirunei si-au dat seama ca fiica lor este supradotata de la o varsta foarte frageda. La doar trei ani, copila juca jocuri educative in limba engleza pe calculator. La cinci ani a invatat sa citeasca de una singura.

„Mergeam cu ea de mana prin oras si ne-am trezit pe la cinci ani si ceva ca ne citeste denumirile magazinelor din oras. Noi nu am invatat-o sa citeasca. De pe la trei ani a inceput sa utilizeze singura calculatorul, juca jocuri educative in limba engleza. Invata culorile si numerele. Are o memorie foarte buna. Nu trebuie sa stea foarte mult sa invete. Se plictiseste la ore”, ne-a spus mama elevei.

“Este un copil de exceptie. Pot sa confirm lucrul acesta fara nici cea mai mica retinere”, ne-a declarat Daniela Dungeanu, directoarea Colegiului National “Petru Rares”.

Recent, Miruna a fost admisa in organizatia elitista „Mensa International“. Ea a fost testata la finele lui noiembrie 2018. Nivelul sau de inteligenta a fost stabilit printr-un test de 45 de intrebari la care a raspuns in 20 de minute.

Elena are un IQ “Intelligence Quotient” – “coeficientul de inteligenta” de 131, cand media este intre 90 si 100. Statistic vorbind, testul poate fi solutionat doar de 2 la suta din populatia lumii.

Mensa este o societate fondata in Oxford, Marea Britanie, in 1946 cu scopul de a identifica si pune in legatura oameni cu un coeficient foarte inalt de inteligenta. Singurul criteriu de admitere in Mensa este obtinerea unui scor care ii plaseaza pe candidati in procentajul de 2% al populatiei.

„Altfel spus, calitatea de membru este deschisa tuturor celor care au un coeficient de inteligenta (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa intre primii 2 dintr-o suta din punctul de vedere al inteligentei.

Scopurile asociatiei, exprimate prin Constitutia Mensa sunt: Sa identifice si sa cultive inteligenta in scopul umanitatii. Sa incurajeze cercetarea in domeniul inteligentei umane.

Sa ofere un climat intelectual si social stimulativ pentru membrii sai”.

Cei care fac parte din organizatie provin din toate domeniile si paturile sociale: de la soferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori si oameni de stiinta la pompieri, de la oameni care traiesc din ajutor social la multi-milionari. In prezent, organizatia numara 130.000 de membri in peste 100 de tari ale lumii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img