vineri, 19 aprilie, 2024

ECHINOCTIUL DE TOAMNA 2015. Ziua incepe sa scada, iar noaptea devine tot mai lunga

Distribuie:

Publicat:

In 2015, pe 23 septembrie, la 11:21, in emisfera nordica are loc echinoctiul de toamna. Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lunga pana la producerea solstitiului de iarna, la 22 decembrie.

Odata cu miscarea anuala a Soarelui se pot defini patru momente importante: echinoctiile si solstitiile, doua din fiecare. Primul echinoctiu este cel de primavara, urmat de cel de toamna. Solstitiile sunt si ele tot doua, primul are loc la trecerea in anotimpul vara si cel de-al doilea, la trecerea in anotimpul iarna.

Echinoctiul de toamna reprezinta momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului Nord incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele se iveste deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

Echinoctiul are loc de doua ori pe an, primavara si toamna. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

Cuvantul “echinoctiu” deriva din cuvantul francez “équinoxe”, care, la randul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” si “nox”, “noctis” – “noapte”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img