vineri, 29 martie, 2024

Educatia reduce saracia

Distribuie:

Publicat:

Lipsa educației de calitate ține județul Vaslui în sărăcie.

Statisticile Comisiei Europene pictează un tablou sumbru pentru educația din România. Țara noastră are unul dintre cele mai scăzute procente din PIB alocate investițiilor pentru educație față de media Uniunii Europene (4,7 %). Cele mai scăzute alocări bugetare sunt pentru învățământul preșcolar și primar (0,7 % din PIB) în comparație cu media UE (1,5 % din PIB), ceea ce are ca efect asigurarea unui start inegal în educație al copiilor din România față de cei din Uniunea Europeană.  

Deși suntem membri UE de peste zece ani, accesarea insuficientă a fondurilor destinate dezvoltării educației în județul Vaslui și alocările bugetare minime pentru investiții în școli au făcut ca județul nostru să persiste în sărăcie, subdezvoltare și limitarea accesului la educație. În Vaslui, unul din doi copii este expus riscului de sărăcie și excluziune socială ca efect direct al lipsei de investiții în școală. Dacă vorbim despre grupuri vulnerabile precum copiii de etnie romă sau cu părinți emigranți, riscul este mai ridicat.

Combaterea sărăciei în rândul copiilor și tinerilor prin securizarea accesului la educație este o chestiune de drepturi fundamentale ale acestora garantate de Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, de aceea Alianța 2020 USR PLUS își propune să promoveze politici de creștere a standardelor europene comune în materie de educație.

Iată ce vom face concret pentru educația din Vaslui:

1) Alocarea de fonduri europene către creșterea și securizarea accesului la educație pentru copiii din familii nevoiașe, decontarea costurilor de transport pentru toată perioada școlarizării, reabilitarea unităților de cazare pentru elevii din școlile tehnice și de meserii care locuiesc la distanță.

2) Implementarea de programe de dezvoltare a infrastructurii necesare învățământului vocațional, tehnic și agricol, prin alocări de fonduri suplimentare.

3) Crearea unui fond special la nivelul Uniunii Europene pentru regiunile cu educație deficitară astfel încât „nimeni să nu rămână în urmă”.

Județul Vaslui poate scăpa de sărăcie prin investiții majore în educație numai dacă votăm pe 26 mai candidații Alianței 2020 USR PLUS.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img