sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Efectele caniculei asupra creierului: De ce te simți ”greu de cap” când e foarte cald

Distribuie:

Publicat:

Efectele caniculei se resimt asupra întregului organism, inclusiv la nivelul creierului. De la stări de greață, dureri de cap, crampe musculare, hemoragie nazală, amețeală sau confuzie, efectele caniculei pot avea un impact major asupra stării de sănătate.

Dacă simți ca și cum ai avea „ceață cerebrală”, nu te poți concentra, nu înțelegi ce vor să-ți spună alte persoane sau îți este greu să duci la bun sfârșit responsabilitățile la locul de muncă, e foarte posibil ca temperaturile extrem de crescute să fie cauza.

Efectele caniculei asupra creierului

Studiile arată că, pe măsură ce temperaturile și umiditatea sunt mai crescute, cu atât creierul nostru dă mai multe rateuri. Lucru valabil nu doar pentru adulții a căror productivitate are de suferit, ci și pentru elevi sau studenți care nu se pot concentra la școală.
De vină pentru efectele caniculei asupra creierului este stresul termic la care este supus organismul, în încercarea sa de a-și regla temperatura internă, potrivit csid.ro.

La temperaturi crescute există riscul de apariție a inflamațiilor la nivelul creierului, cauzând simptome precum confuzie, dureri de cap sau amețeală, spune dr. Lav Varshney, specialist în neuroștiințe și profesor la Universitatea din Illinois.

De asemenea, canicula duce la transpirație abundentă și, în consecință, la deshidratare, mai ales dacă nu avem grijă să bem destulă apă, minimum 3 litri pe zi.

Printre efectele deshidratării se numără și alterarea funcției cognitive, deoarece creierul are nevoie de lichide pentru a funcționa optim.

În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni neurologice, efectele caniculei sunt cu atât mai nefaste.

Pentru pacienții cu scleroză multiplă, de exemplu, expunerea la temperaturi crescute este deosebit de periculoasă și de evitat, recomandă dr. Victoria Leavitt, profesor la Universitatea Columbia.

Dacă temperatura corpului depășește 39,5 grade Celsius, există un real pericol de apariție a epuizării termice (șoc termic), care poate duce la accident vascular cerebral termic, o urgență medicală care trebuie imediat tratată.

Printre semnele epuizării termice se numără pulsul accelerat, confuzia, leșinul sau absența transpirației.

Canicula și depresia

Mulți dintre noi asociem vara cu buna dispoziție, cu distracția și concediul, însă unele persoane pot resimți cu totul altfel temperaturile crescute din sezonul cald.

Căldura extremă ar putea crește riscul de suicid și tulburări psihice precum depresia sau anxietatea, arată mai multe studii.

Creierul are cea mai mare nevoie de apă, dintre toate organele umane. Iar atunci când aceasta lipsește sau este într-o cantitate prea mică, creierul își dă „shut down” pentru a-și conserva funcția. Astfel, apar simptome precum oboseala, letargia sau stările depresive.

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Nature Climate Change, fiecare grad Celsius în plus crește cu 1-2% riscul de suicid. Dacă tendința se menține în următorii ani, se preconizează că până în anul 2050 vor fi înregistrate anual până la 25.000 de cazuri noi de suicid doar din cauza caniculei.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img