vineri, 19 aprilie, 2024

Efectele etnobotanicelor asupra organismului

Distribuie:

Publicat:

Foarte multe persoane nu stiu exact ce sunt etnobotanicele, confundandu-le foarte des cu plantele medicinale sau cu plante precum marijuana sau canabis. De asemenea foarte multe persoane nu stiu ce efecte nocive produc.

Etnobotanicele (spice-uri sau condimente) sunt droguri psihoactive ilegale, care au intrat rapid pe piata consumatorilor de droguri, de exemplu: in randul tinerilor, acestia folosindu-le din ce in ce mai frecvent la petreceri. Etnobotanicele au devenit dupa “iarba” cele mai folosite droguri.

Silver, Gold (imagine), Diamond, Tropical Synergi, Arctic Synergy sunt doar cateva denumiri sub care se gasesc aceste prafuri.

Compozitia etnobotanicelor
In functie de producator, etnobotanicele contin diferite amestecuri de ierburi. Exemplu: coriandru, coada de leu, floare de lotus alabstra, Maconha Brava, cunoscuta si sub denumirea de “marijuana falsa” si multe altele. In urma unor serii de teste efectuate s-a gasit in aceste amestecuri chiar si tamaie.

Pe langa aceste plante, amestecurile contin compusi chimici, cum ar fi: agenti chimici canabiomimentici, adica compusi ce mimeaza efectele canabisului (de exemplu, CP-47, 497 – canabiciclohexan). Alte exemple de compusi chimici ce imita efectul halucinogen al canabisului: JWH-018, JWH-073 sau HU-210 (sunt tot agenti canabiomimetici).

Pe langa acesti compusi, esentiali obtinerii efectului halucinogen, mai pot contine si diferiti aditivi aromatizanti, cu scopul de a da produsului o aroma specifica (vanilie, miere sau esenta de trandafir), dar si reziduuri de metale grele.

Efectele consumului de etnobotanice
Dupa ce se fumeaza, substantele canabiomimetice declanseaza o stare de ameteala (“high”), asemanatoare cu cea de ebrietate. Efectul acesta de ameteala este mult mai puternic decat al THC-ului din canabis. In alte cazuri s-a raportat: agitatie psihomotorie, tremor, delir, stari confuzionale cu halucinatii vizuale si auditive, necesitand de cele mai multe ori spitalizarea consumatorului.

Cel mai frecvent, pe langa starea de ameteala, s-au raportat tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri stomacale), care in unele cazuri a necesitat spitalizarea. Toate aceste efecte sunt mult mai puternice si mult mai toxice pentru organism decat efectele produse de marijuana sau canabis.

Cantitatea de substanta care se consuma o data (la o priza) inca nu este pe deplin cunoscuta, deoarece compusii chimici sunt pulverizati peste amestecurile de plante, iar dozarea nu este foarte exacta, astfel ca, in ciuda testelor de laborator efectuate pana in prezent, nu se stie cata substanta chimica se consuma o data.

Riscuri pentru sanatate
Lipsa de informatii complete referitoare la compozitia chimica, la provenienta ingredientelor si a substantelor posibil periculoase utilizate pentru fabricarea drogurilor etnobotanice ingreuneaza evaluarea riscurilor pentru sanatate si a nivelului de toxicitate. Unele droguri sunt combinate cu alcool si alte droguri ilegale, ceea ce determina efecte secundare si mai periculoase.

Consumul de etnobotanice reduce inhibitiile si incurajeaza comportamentul riscant, crescand astfel sansele ca adolescentii sa conduca sub influenta drogurilor, sa faca sex neprotejat sau sa fie implicati in accidente.
Etnobotanicele degradeaza scoarta cerebrala mai rapid decat heroina.
Majoritatea drogurilor sintetice nu pot fi depistate in urina sau alte analize medicale, ceea ce face ca nivelul de intoxicare sa nu poata fi stabilit.

Drogurile etnobotanice pot avea efecte secundare dezastruoase:
Dependenta fizica si psihica
Schimbari de temperament
Probleme cu somnul
Comportament psihotic
Hipertermie (persoanelor le este foarte cald)
Convulsii
Infarct
Tensiune ridicata
Probleme respiratorii grave
Coma si chiar moarte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img