vineri, 26 aprilie, 2024

Efectele neasteptate ale muzicii asupra creierului: Muzica trista e sanatoasa pentru minte

Distribuie:

Publicat:

Efectele muzicii asupra creierului. Desi suna bizar, studiile arata ca muzica trista imbunatateste starea de spirit. Mai mult, muzica ne poate influenta pozitiv si starea de sanatate. 

Potrivit oamenilor de stiinta, efectele muzicii asupra creierului sunt nenumarate. Ba, mai mult, efectele muzicii se resimt si asupra sanatatii fizice, nu doar a celei mintale. 

Muzica trista naste emotii pozitive

Experimentarea tristetii prin arta este un subiect amplu si frecvent dezbatut. Potrivit cercetatorilor, oamenilor le plac muzica trista si filmele triste, piesele de teatru triste, romanele triste pentru ca sunt o modalitate foarte buna de a ne elibera pe noi insine de emotiile negative. 

Muzica trista poate evoca sentimente pozitive precum nostalgie si liniste, mai ales pentru oamenii empatici, cei care au reactii puternice la experientele altora.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Arta din Tokyo, piesele triste le trezesc ecelor care le asculta emotii foarte complexe, dintre care cele mai multe pozitive.

Un alt studiu arata ca nostalgia e emotia predominanta atunci cand ascultam muzica trista – ceea ce inseamna ca ascultam melodii deprimante ca sa ne amintim de perioade mai fericite. Studiul a mai descoperit ca ascultarea unui cantec trist e mai buna pentru creier, atunci cand trecem prin emotii complexe, decat un cantec vesel.

Muzica creste nivelul de dopamina

Unul dintre efectele muzicii este acela ca creste nivelul de dopamina, motiv pentru care sunt specialisti ce recomanda terapia prin muzica. Un studiu realizat in 2011 la Universitatea McGill din Canada a aratat ca ascultarea muzicii creste nivelul de dopamina produs in creier, un neurotransmitator responsabil, printre altele, de producerea senzatiei de fericire.

„Avem o conexiune atat de profunda cu muzica pentru ca exista fire puternice care o leaga de creierul si de corpul nostru. Toate elementele muzicii – ritmul, melodia – au ecouri atat la nivel psihologic, cat si functional“, spune Barbara Else, specialist la Asociatia Americana de Terapie prin Muzica.

Muzica diminueaza anxietatea si nivelul durerii

Un studiu britanic a aratat ca muzica are puterea de a reduce durerea si anxietatea la persoanele care au suferit o interventii chirurgicale.  Analiza a 7.000 de pacienti supusi operatiilor a avut ca concluzie faptul ca cei care au ascultat muzica dupa interventia chirurgicala au simtit mai putina durere si anxietate, comparativ cu cei care nu au facut acest lucru, ba chiar au avut nevoie de mai putine medicamente contra durerii. Efectul muzicii a fost cu atat mai puternic cu cat pacientii si-au putut alege piesele preferate.

Muzica la copii.  Bebelusii, nascuti sa danseze

Muzica pare sa fie in genele noastre. Sau cel putin asa sustin studiile care au aratat ca sistemul auditiv al fatului percepe muzica din a opta luna de sarcina. Cand in camera se auzea muzica, fetusii de peste 30 de saptamani incepeau sa se miste.

Mai mult, bebelusii chiar si de cinci luni raspund ritmic la muzica si se pare ca considera acest lucru mai interesant decat vorbitul.

Un alt experiment, realizat in cadrul Universitatii de Psihologie din Leicester si coordonat de dr Alexandra Lamont, a demonstrat ca muzica ascultata in timpul vietii intrauterine este preferata de copii si dupa nastere.

Intr-un studiu realizat de Zentner si Eerola, bebelusii raspundeau in mod spontan la toate tipurile diferite de muzica, si aceia care tineau ritmul cel mai mult erau si cei care zambeau cel mai mult. In plus, cei mai multi copii de varste mici adora sa danseze imediat ce aud muzica, chiar si cei care nu au asistat vreodata la scene de dans. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img