vineri, 29 martie, 2024

Efectul devastator asupra creierului al traumelor din copilarie

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu a aratat ca traumele din copilarie sunt asociate cu o conectivitate anormala in creierul adultilor cu tulburari depresive majore. Lucrarea arata schimbarile specifice simptomelor depresiei in reteaua neurala.

Lucrarea, publicata recent in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) este primul studiu cu date concrete si ample care a scos la iveala aceste efecte. Depresia este o tulburare mintala raspandita care este caracterizata de o varietate de simptome, printre care energie scazuta, insomnie sau hipersomnie si altele, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. 

Experientele din copilarie precum abuz fizic, emotional sau sexual au fost asociate cu aparitie si persistenta depresiei si anxietatii. Totusi, mecanismele neurobiologice de la baza depresiei raman in mare parte necunoscute.

Pentru a aborda aceasta problema, o echipa condusa de Yvette I. Sheline, directoarea Center for Neuromodulation in Depression and Stress (CNDS) dn cadrul University of Pennsylvania au utilizat date RMN pentru a investiga retele neurale si tipare care stau la baza tulburarii. Cercetatorii au comparat activitatea cerebrala de la 189 de participanti cu depresie cu activitatea cerebrala a 39 de indivizi sanatosi. Alte simptome au fost determinate cu ajutorul unui chestionar cu 213 intrebari.

Autorii au gasit ca la pacientii cu depresie, in timp ce cele mai stranse corelatii erau cu traumele din copilarie, conectivitatea anormala a retelelor neurale era de asemenea asociata cu simptomele actuale de depresie.

„Rezultatele sugereaza ca aceasta conectivitate poate indica unele mecanisme ale creierului care se afla la baza simptomelor depresiei. Poate avea potentialul de a fi un biomarker eficient, ajutand la dezvoltarea biotipurilor depresiei si deschiderea posibilitatii diagnosticelor personalizate”, a precizat Sheline. F.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img